Hjem > H > Hvor Lenge Snakket Nordmenn Dansk?

Hvor lenge snakket nordmenn dansk?

Husk for øvrig: Dansker og nordmenn har alltid kunnet forstå hverandres tale. Norge og Danmark var et nesten sammenhengende område inntil freden i Roskilde i 1658. Et skille mellom «norsk» og «dansk» som det vi har i dag, eksisterte ikke på 1600-tallet.

Les mer

Hvilket språk snakket nordmenn i 1814?

Frå 1389 til 1450 var Noreg i union med Sverige og Danmark, og frå 1450 til 1814 med Danmark. Då blei det norske språket lite påverka av dansk, sjølv om dansk blei bruka i skulen og i konfirmasjonsundervisninga. Skriftspråket som blei bruka var reint dansk frå 1530-åra. Men framleis snakka dei fleste norsk i Noreg. Hva skjedde med språket etter 1814? Etter 1814 ble dette danske språket gjenstand for en tiltagende fornorsking, både i skrift og tale. Den fremste forkjemperen for denne utviklingen, Knud Knudsen, kalte det «det dansk-norske målstræv».

Hva var skriftspråk i Norge fra 1400 tallet og fram til 1800 tallet?

Artikkelstart. Mellomnorsk er ei nemning på språket som vart snakka og skrive i Noreg i seinmellomalderen, frå rundt 1370 til 1525. Mellomnorsk avløyste norrønt og utvikla seg vidare til nynorsk. I forhold til dette, hvorfor er 1885 et viktig år i norsk språkhistorie? I 1885 kom jamstillingsvedtaket, som likestilte landsmålet med riksmålet som offisielt norsk skriftspråk. Aasens landsmål var egentlig ikke mye i bruk fram til det.

Hva var programmet for landsmålet?

I 1853 lanserte Aasen et forslag til ny skriftspråksnormal i boka Prøver av Landsmaalet i Norge. Seinere omarbeida han både grammatikken og ordboka. I Norsk Grammatik, som kom ut i 1864, hadde han tatt med sitt eget utkast til skriftspråksnormal og redegjort grundig for valga sine. Norsk Ordbog kom ut i 1873. Hva skjedde i dansketiden? I 1536 ble Christian 3 dansk og norsk konge. I håndfestningen hans ble det bestemt at Norge ikke lenger skulle være et eget rike, men underlagt Danmark på linje med de danske landskapene. Dette året ble også det norske riksrådet opphevet, og den egentlige dansketiden kan sies å ta til da.

Er norrønt og gammelnorsk det samme?

I Norge har betegnelsen også blitt brukt om middelalderspråket i landområder som ble befolket fra Norge i vikingtiden. Dette fellesspråket kalles nå til vanlig norrønt på norsk, et begrep som dekker både gammelnorsk og gammelislandsk. Hvordan var språksituasjonen før 1814? Skriftspråket var dansk, mens folk flest snakket norske dialekter. Selv om vi gikk inn i en ny union med Sverige, var de kulturelle båndene til Danmark like sterke som før 1814, og de første årene etter 1814 stod faktisk det danske skriftspråket sterkere i Norge en noensinne.

Og et annet spørsmål, hva er jamstillingsvedtaket?

Jamstillingsvedtaket slo fast at bokmål og nynorsk er likeverdige målformer som skal være jamstilte skriftspråk i forvaltninga. Det var Ivar Aasen som gjorde grovarbeidet med å utforme det nynorske skriftspråket på attenhundretallet. Grunnlaget var materiale han hadde samlet fra dialektene.

By Merissa Novell

Når ble den obligatoriske Sidemålsstilen innført? :: Hvilken klasse går man i når man er 10 år?
Nyttige lenker