Hvem innførte Reform 94?
Gudmund Hernes, som var utdannings- og forskningsminister fra 1990 til 1995, var initiativtaker og ledet reformen. Det første året av videregående skole ble kalt Grunnkurs (GK), mens de påfølgende ble kalt henholdsvis Videregående kurs 1 (VK1) og Videregående kurs 2 (VK2).
Hvem innførte Kunnskapsløftet?
Kunnskapsløftet er en skolereform i grunnskolen og videregående opplæring vedtatt av Stortinget i juni 2004. Reformen ble innført fra høsten 2006 og førte til endringer i læreplaner, vurderingssystemer og struktur. Folk spør også hva er 6 Årsreformen? I fjor var det 20 år siden Reform 97 ble igangsatt, og med den ble blant annet skolealderen senket fra sju år til seks år.
Så, hva var tanken bak seksårsreformen?
Læreplanen som fulgte med seksårsreformen vektla at første klasse skulle ha et klart førskolepreg og at barnehagepedagogikken skulle være til stede til og med fjerdeklasse. Leseopplæringen skulle ikke skje før i andre klasse og barnehagelærerne fikk lov til å undervise de fire første skoleårene. Angående dette, hvorfor ble allmueskole opprettet? Allmueskolen skulle ikke bare sørge for en kristen oppdragelse. Elevene skulle også få kunnskaper og ferdigheter som ethvert medlem av samfunnet burde ha. Det ble lagt stor vekt på morsmål og norsk historie, så skolen ble også viktig for nasjonsbyggingen.
Når begynte jenter på skole i Norge?
Kvinnelige lærere hadde også fått innpass i den elementære undervisningen, og i 1890 ble seminarene åpnet for kvinner. Omtrent samtidig ble også en rekke fagskoler åpnet. Loven av 1896 gjorde den høyere skole til en fellesskole for jenter og gutter. Egne pikeskoler forsvant utover på 1900-tallet. Man kan også spørre hva er skoleholder? Skoleholderen holdet skole på omgang mellom rodene i sitt distrikt, derav navnet omgangskole. Skoleholderen ble valgt ut av presten blant de mest oppvakte konfirmantene. Han fikk litt videre opplæring i lesing og kristendomskunnskap av klokkeren.
Så, hvor mange år er det obligatorisk å delta i opplæring i dag?
Utdanning er obligatorisk og gratis for barn og ungdom mellom 6 og 16 år. All ungdom mellom 16 og 19 år har lovfestet rett til tre års videregående opplæring. Historien til skole og utdanning i Norge finnes i artikkelen Norsk utdanningshistorie. Så, hvordan var skolen for 50 år siden? På 1950- og 60-tallet ble det satt i gang en sentralisering av skolen i Norge. Dette for å få til en utjevning av forskjellene mellom by og land. I småkommunene var det ofte små, fådelte skoler som kun var delt i småskole og storskole, og elever i forskjellige aldersgrupper gikk i samme klasse.
Hvordan var skolen i gamle dager?
Det var ingen lov som ga skoleplikt i byene, men fattigkommisjonen i mange byer holdt skoler for allmuen. Disse skolene fikk raskt navnet fattigskoler. Ca 65 % av barna i byene gikk i fattigskolen - og her kunne det være klasser på opp til 100 elever. Det var 18% av bybarna som ikke fikk undervisning i det hele tatt.