Hjem > H > Hvor Er Trøndelag?

Hvor er Trøndelag?

Trøndelag utgjør den nordligste delen av Sør-Norge. Fylket er også en del av Midt-Norge, som ikke er klart definert. Trøndelag fylke grenser til fylkene Nordland i nord, Møre og Romsdal i sørvest og Innlandet i sør. I øst grenser Trøndelag til Jämtlands län i Sverige, og i vest ligger kysten mot Norskehavet.

Les mer

Også, hva er høytone og lavtone?

Tonegang og tjukk l

Det gjelder ord som sola, boka, senga og døra. Vestnorsk har i slike ord høy tone først i ordet, og tonen faller deretter mot slutten av ordet (kalt høytone-dialekter). Østnorsk har lav tone først i ordet, og tonen stiger mot slutten av ordet (kalt lavtone-dialekter).
Så, hvordan sier man tjukk l? Tjukk l er en retrofleks, det vil si en lyd som artikuleres med tungespissen mot bakre del av tannryggen. Tjukk l uttales ved at man skyver tungespissen fort fram.

Og et annet spørsmål, har molde tjukk l?

Systemet er slik i Romsdal (som på Nordmøre) at ein har tjukk l av norrøn l, men ikkje av norrøn rð (stoL, men gar). Også, hva er en apokope? Apokope er det at en vokal eller stavelse faller bort i slutten av et ord.

Hva betyr jillt?

– 1)glad, stolt 2) god, fin : jille vara: gode saker, godt slag. Hva betyr Ånnas? Ånnas betyr idiot. - Fela. - Du feler når det er mørkt på kvelden.

Hva betyr ordet Jøger?

Ordet gir ingen treff i de første to ordbøkene jeg står opp i, men NO14 gir følgende definisjon: "(på same tid) glad, opprømt og kry". Hva er Jamvektsloven? Jamvektsloven står for en språklig regel som forklarer hvorfor vi i mange norske dialekter finner to typer tostavingsord. Disse to ordtypene får som regel ulik vokal i endingen. Et eksempel er de østnorske infinitivene å væra (med a-ending) og å kaste (med e-ending).

Folk spør også hvor blir palatalisering brukt?

Palatalisering (også kalt muljering) er en modifisering av uttalen av en konsonant som skjer ved at tungen presses mot den harde gommen (se artikulasjonssted). Palatalisering er vanlig i norske dialekter nord for Sognefjorden og Mjøsa, men finnes også i mange andre språk, f. eks. italiensk og russisk.

By Ole

Hvordan bruke Innsjekkingsautomat? :: Vil ikke at andre skal se hvem jeg blir venner med på Facebook?
Nyttige lenker