Hjem > H > Hva Sier Fagfornyelsen?

Hva sier Fagfornyelsen?

Hva innebærer fagfornyelsen? Med fagfornyelsen får vi nettopp en fornyelse av fagene i skolen og fagopplæringa. De fleste av fagene er de samme, men læreplanene forandres og justeres for å gi mer rom for dybdelæring. Dette er helt på sin plass etter at læreplanene har vært mer eller mindre uforandret siden 2006.

Les mer

Er læreplanen et styringsdokument?

Læreplaner er styringsdokumenter og faglige og pedagogiske verktøy for skolene. Læreplanenes innhold og form har derfor betydning for praksis i skolen. Det norske læreplanverket har status som forskrift og er dermed bindende for skolene. Deretter, hvem lager læringsmål? Utdanningsdirektoratet lager nye læreplaner på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet. Læreplanene forteller hva elevene skal lære i det enkelte fag. Læreplanene viser formål med faget, hovedområder i faget, beskrivelse av grunnleggende ferdigheter elevene skal skaffe seg og hvilken vurderingsordning som gjelder.

Hvordan sette opp læringsmål?

Kompetansemålene spør sjelden etter detaljer, men oversikt over det grunnleggende, oversikt og refleksjonsevne. Læringsmålene bør derfor reflektere dette. Når man lager rubrikker for å vise kjennetegn på kompetanse/måloppnåelse bør man være obs på å ikke bryte ned målene for mye, slik at man mister helheten. Hva er det kompetansemålene forteller om opplæringen? Kompetansemålene beskriver hva elevene skal kunne etter ulike trinn. Kompetansemålene springer ut fra fagets kjerneelementer og de andre innledende tekstene til læreplanene. Ved å lese hele "Om faget" kan dere få hjelp til å forstå kompetansemålene og velge innhold til dem.

Angående dette, hva er kjerneelementer i fagfornyelsen?

Kjerneelementer er det viktigste faglige innholdet elevene skal arbeide med i opplæringen. Kjerneelementene er det elevene må lære for å kunne mestre og anvende faget. Kjerneelementene består av sentrale begreper, metoder, tenkemåter, kunnskapsområder og uttrykksformer. Deretter, når kom den nye læreplanen? Alle skolene tar i bruk nye læreplaner fra høsten 2020. Parallelt gjennomfører vi en evaluering av arbeidet med å utvikle læreplanene og hvordan de vil virke i skolen. Evalueringen vil gå over fem år.

Tilsvarende, hvordan er læreplanen bygget opp?

Læreplanverket består av overordnet del, fag- og timefordelingen og læreplaner i fag. Dette er forskrifter til opplæringsloven og skal styre innholdet i opplæringen. Tilsvarende, hva menes med dybdelæring? Vi definerer dybdelæring som det å gradvis utvikle kunnskap og varig forståelse av begreper, metoder og sammenhenger i fag og mellom fagområder. Det innebærer at vi reflekterer over egen læring og bruker det vi har lært på ulike måter i kjente og ukjente situasjoner, alene eller sammen med andre.

Hva er metodefrihet?

Et hovedhinder i kampen mot mobbing, er skolemyndighetenes tilnærming basert på målstyring og metodefrihet. Det innebærer at målene for hva som skal oppnås i skolen, blir satt sentralt, mens innholdet i arbeidet, og svaret på ”hvordan vi skal få til” må utvikles lokalt.

By Joceline

Hva er Norsk Standard bygg? :: Hvorfor har vi læreplaner?
Nyttige lenker