Hva sier språket mitt om meg?
Språket er en identitetsmarkør. Det vil si at måten vi bruker språket på, signaliserer både hvem vi er, hvem vi ønsker å være, hvilke sosiale grupper vi tilhører, og hvilke grupper vi identifiserer oss med.
Hvordan skjer språkutviklingen?
Språkutviklingen er en del av den kognitive/intellektuelle utviklingen. Den skjer gjennom samspill med andre mennesker. Barnet lærer tidlig reglene for turtaking - som vil si å bytte på å snakke og å lytte. Hvordan utvikler barn språk? Språkutviklingen starter lenge før barna sier de første ordene. Helt fra fødselen av kommuniserer det lille barnet og omsorgspersonene. Spedbarnet snur hodet søkende når det hører kjente stemmer, og det kommuniserer med gråt, smil, mimikk og bevegelser. Spedbarn produserer lyder, og etter hvert begynner de å bable.
Ta dette i betraktning, hvordan påvirkes det norske talemålet?
I Norge er dialektbruk vanligere i mediene enn det er i mange andre land. Likevel står dialektene overfor utfordringer. De påvirkes lett av mer dominerende språk. De fleste steder blir talemålet mer likt over større områder, og de større byene påvirker omlandet; dette kalles regionalisering. Angående dette, hva påvirker dialekt? Folk flyttar mykje, og mange buset seg i byar og i tettbygde strok. Dette fører til at menneske med ulikt talemål blir buande i same området og påverkar kvarandre sosialt og språkleg. TV, radio, internett, sosiale medium og mykje bruk av mobiltelefon gjer at folk får kontakt med mange ulike dialektar og språkvariantar.
I forhold til dette, hvordan har det norske språket endret seg?
Norsk språk har utvikla seg av eit felles skandinavisk språk som vi kallar urnordisk, og som vart brukt i det første tusenåret etter Kristus. Det er bevart døme på det i ein del runeinnskrifter frå desse hundreåra. Ta dette i betraktning, hva påvirker måten vi snakker på? Alder, kjønn, utdannelse, yrke, sosial bakgrunn og miljø/gruppe er sosiale faktorer som har betydning for måten vi bruker språket på. I tillegg kan vi også trekke inn kulturelle faktorer. Vi tilpasser språket avhengig av hvem vi snakker med og hva vi snakker om, fordi sosiale og kulturelle faktorer varierer.
Dessuten, hva er sosiolekt enkelt forklart?
Ein sosiolekt er eit uttrykk for språkleg variasjon innanfor eit geografisk avgrensa område. Dette skil sosiolekt frå dialekt, som vanlegvis gjeld språkleg variasjon mellom geografiske område. Sosiolektar uttrykkjer sosiale forskjellar, og dei held oppe sosiale og kulturelle fellesskapar. Hva er de første lydene barnet lager? Tidlig gurgling går over i pludring og babling, til barnets første ord som vanligvis er "mamma" eller "pappa". De første 24 månedene er en avgjørende periode for tale- og språkutvikling. Den voksende hjernen er best i stand til å oppfange språk i denne perioden.
Også, hva er kommunikativ kompetanse?
Kommunikativ kompetanse handler om å kjenne til regler for språkbruk og oppførsel i ulike situasjoner, for eksempel når vi skal hilse på noen.
Similar articles
- Hva er det vanskeligste språket å lære seg?
- Hvordan har det norske språket forandret seg?
- Hva er det vanskeligste språket å lære?
- Hvilke språk påvirker det norske språket mest?
- Hva truer det norske språket?
- Hvorfor døde det norrøne språket ut i Norge?
- Kan det norske språket dø ut?
- Hvordan har engelsk påvirket språket?
- Hvor kommer det finske språket fra?
- Er mitt passord på avveie?