Hjem > H > Hvor Sier De Ikkje?

Hvor sier de ikkje?

Vi kaller dem dialektområder. De fire dialektområdene er nordnorsk, trøndersk, østnorsk og vestnorsk. Nordnorsk I Nord-Norge sier de fleste e, eg, æ eller æg. Mange sier "ikkje", men i byene og i Finnmark sier de fleste "ikke".

Les mer

Man kan også spørre hvor blir palatalisering brukt?

Palatalisering (også kalt muljering) er en modifisering av uttalen av en konsonant som skjer ved at tungen presses mot den harde gommen (se artikulasjonssted). Palatalisering er vanlig i norske dialekter nord for Sognefjorden og Mjøsa, men finnes også i mange andre språk, f. eks. italiensk og russisk. I forhold til dette, hva mener vi med regionalisering når vi snakker om talemålsutvikling? Regionalisering. En viktig tendens vi ser i talemålsutviklingen i Norge, er regionalisering. Det vil si at talemålet innenfor et større område blir utjevnet, og da ofte i retning av områdets største by. Eksempler på slike byer som påvirker områdene rundt er Oslo, Bergen, Stavanger, Kristiansand, Trondheim og Tromsø.

Hva er apokope eksempel?

Når ein utlydande vokal (eller ei trykklett staving) blir kutta i slutten av eit ord, blir det kalla apokope. Eksempel på apokope er når infinitiv av verbet vere blir til ver_, eller når preteritum av kjøpe blir til kjøpt_. Apokope kan også opptre i andre verbkategoriar enn infinitiv, og i andre ordklassar. Hva kjennetegner vestnorsk dialekt? Vestnorsk har ofte lang vokal i norrøne kortstava ord som: vet, skot, bos (avfall), lok (lokk) der austnorsk har vett, skott/skøtt, boss og låkk med kort vokal. Innafor vestnorsk målområde er det ein del diftongering av norrøne lange vokalar, jamfør døme som heus (hus), soul (sol), baot (båt), pao (på), dao (då).

Hvor finner man kløyvd infinitiv?

Kløyvd infinitiv er eit mønster for infinitivsformer av verb i dialekter på Austlandet, Trøndelag og delar av Sverige. Derav, hva er forskjellen på dialekt og sosiolekt? Sosiolekter er varianter av samme dialekt – innenfor det samme geografiske område. Sosiolektene bestemmes i utgangspunktet av sosial tilhørighet, etnisk tilhørighet og/eller kjønn. Innenfor ett og samme dialektområde kan ulike grupper av befolkningen snakke forskjellig. En dialekt kan romme ulike sosiolekter.

Tilsvarende, hvor mange dialekter finnes det i norge?

I Norge har vi ingen offisiell normering av talemålet. Vi har to normerte skriftspråk, men det finnes like mange dialekter som det finnes steder der det bor folk. I hovedsak kan de norske dialektene deles i to språklige grupper, østnorsk og vestnorsk, basert på jamvektsregelen. Følgelig, hva er kløyvd infinitiv? Kløyvd infinitiv er ei nemning for skiljet mellom a-infinitiv i verb som å vera, men e-infinitiv i verb som å kaste, eit skilje som er gjennomført i tradisjonelt folkemål austafjells og i Trøndelag, delvis òg i ranværingsdialekt. Det same skiljet finst i nokre svenske dialekter, mellom dei jamska.

Hva er Jamning dialekt?

Jamning er en lydovergang i tostavelsesord med to korte stavelser i gammelnorsk (jamvektsord) som gjør vokalene i de to stavelsene mer like. Jamning er således et eksempel på fjernassimilasjon.

By Solberg

Er Bærum en by? :: Hva er Nektingsadverb?
Nyttige lenker