Hjem > H > Hvem Gjelder Fagfornyelsen For?

Hvem gjelder Fagfornyelsen for?

Overordnet del av læreplanverket gjelder alle fag og ble innført for alle trinn skoleåret 2020–21.

Les mer

Hva er et kompetansemål?

Kompetansemål (for grunnopplæringen) er et definert mål i læreplanen for elevens læring, som ble innført med Kunnskapsløftet i 2006. I læreplanen Kunnskapsløftet er målsettingene for grunnskoleutdanningen definert gjennom slike kompetansemål i alle fag etter henholdsvis 2., 4., 7. og 10. trinn. Følgelig, hvem lager læringsmål? Utdanningsdirektoratet lager nye læreplaner på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet. Læreplanene forteller hva elevene skal lære i det enkelte fag. Læreplanene viser formål med faget, hovedområder i faget, beskrivelse av grunnleggende ferdigheter elevene skal skaffe seg og hvilken vurderingsordning som gjelder.

Hva er et læringsmål?

Mål som lages lokalt (i bedriften eller skolen) ut ifra kompetansemål i læreplanen. Vi snakker ofte om en presisering eller konkretisering. Læringsmål sier konkret hva som skal oppnås. Hva er fremtidens skole? Fremtidens skole skal ruste elevene til å møte utfordringer de vil få både i arbeidslivet og i livet generelt. Undervisningen skal i større grad reflektere behovet for nye kompetanser. Elevene skal få rom til å gå i dybden på fagene samtidig som deres faglige forståelse styrkes.

Også, hva menes med elevmedvirkning?

Elevmedvirkning er et viktig prinsipp i norsk skole. Det betyr at elevene skal få uttale seg, delta i og ha innflytelse på det som angår dem på skolen. Har lærere metodefrihet? Metodefrihet er et uttrykk for profesjonsansvaret lærere har for å velge didaktiske arbeidsmåter ut fra begrunnelser om hva som tjener barnehagebarn eller elever. Dette er et ansvar vi lærere må ta på største alvor, og vi må vise hva som ligger til grunn for våre avgjørelser.

Hvorfor har vi kompetansemål?

Kompetansemålene uttrykker hva elevene er forventet å mestre etter endt opplæring på ulike trinn, og kjerneelementene er mål for endt skolegang. Eller sagt på en annen måte viser kjerneelementene innholdet elever skal ha kompetanse i, og kompetansemålene kan vise i hvilken grad eleven mestrer dette. Tilsvarende, hva er kjerneelementer i matematikk? Kjerneelementene i læreplan for matematikk definerer hva matematikk i grunnskolen skal være, og hva som inngår i det å ha matematikkompetanse. Vi kan også si at disse kjerneelementene gjenspeiler hva matematikk er i det norske samfunn, og den matematikkompetansen et samfunn trenger fra menneskene som bor der.

Så, hva er grunnleggende ferdigheter udir?

Læreplanverket definerer fem grunnleggende ferdigheter: lesing, skriving, regning, muntlige ferdigheter og digitale ferdigheter. Disse ferdighetene er del av den faglige kompetansen og nødvendige redskaper for læring og faglig forståelse.

By Jasmine Armel

Hva er nodal rytme? :: Hva er forskjellen på Kunnskapsløftet og Fagfornyelsen?
Nyttige lenker