Hjem > H > Hvorfor Forstår Ikke Danskene Norsk?

Hvorfor forstår ikke danskene norsk?

Kristiansen mener det er mange trekk i norsk talespråk som er vanskelig å forstå for danskene. Det kan være ordenes betydning, ordstillingen og hvordan ordene er bygd opp. For eksempel har dansk bare to kjønn, mens norsk har tre. Dermed kan det være forvirrende når en nordmann sier «ei øy».

Les mer

I forhold til dette, på hvilke måter skiller dansk seg fra norsk?

Flere vokaler uttales annerledes i dansk og norsk. En lang a-lyd høres nesten ut som en norsk a eller svensk ä. Lytt for eksempel til likheten mellom de første vokalene i det danske saga og det svenske städa ved å klikke på ordene. Den norske og svenske u-lyden finnes ikke på dansk, og u blir uttalt mer som en o. Hvilke ord er like på dansk svensk og norsk? Eksempler kan være ordene lese og felles, som på dansk vil skrives læse og fælles. Du kan bruke andre bokstaver også: Norsk og svensk bruker nesten alltid p, t og k i ord der dansk bruker b, d og g. Ordene gap, fot og rik er like i norsk og svensk, men på dansk skrives de gab, fod, og rig.

Hvorfor forstår vi svensk bedre enn dansk?

Folk har bevegd seg mellom de to landa til alle tider. Norsk og svensk likner derfor ganske mye på hverandre i uttale, og dette kan være årsaken til at vi forstår svenskene bedre når de snakker enn når danskene gjør det. Det forklarer også hvorfor svenskene forstår oss bedre enn de forstår danskene. Hvor likt er dansk og norsk? Hvem som helst kan se at svensk, norsk og dansk likner på hverandre. Omtrent 90 % av ordforrådet er det samme - også grammatisk er språkene bygget opp på samme måte. Forklaringen på dette er at de skandinaviske språkene stammer fra et felles urspråk. Språkene er ganske enkelt i familie med hverandre.

Du kan også spørre hva tenker dansker om nordmenn?

En rekke dansker hevdet at nordmenn utmerker seg – med fare for selvskryt - ved å være vennlige, gjestfrie, flinke, positive og med god humor! Samtidig mener nesten 7 % at nordmenn utmerker seg hovedsakelig ved å ligne dansker eller være lette å forstå. Hvem ville fornorske dansken? Knud Knudsen var en norsk språkforsker. Han er kjent for sitt arbeid for morsmålsundervisning og fornorsking av det dansk-norske skriftspråket. Han er også kalt «bokmålets far» og «riksmålets far».

Dessuten, hva skiller svensk fra norsk?

Uttale og dialekter

En annen forskjell mellom norsk og svensk er at norsk har mange diftonger, for eksempel i ord som bein og stein. På svensk blir disse orda uttalt ben og sten, altså med monoftonger. Mange svensker synes det kan være vanskelig å forstå nordmenn fordi vi bruker dialektene våre i større grad enn dem.
Man kan også spørre er bokmål dansk? Det er vi som språkbrukere som eier språket og deltar aktivt i språkutviklingen, kanskje uten at vi vet det selv. Det danske skriftspråket danner grunnlag for bokmålet.

Folk spør også hvorfor er norsk svensk og dansk ulike språk?

Det er klart at norsk, svensk og dansk stammer fra det samme språket, som kalles urnordisk. Etter at de urnordiske dialektene skilte lag, har de blitt oppfattet mer og mer som egne språk.

By Gertrud Flounory

Hvilke språk er i slekt med norsk? :: Hvordan sette opp Telenor router?
Nyttige lenker