Hjem > H > Hvem Har Tegnet Det Samiske Flagget?

Hvem har tegnet det samiske flagget?

I morra er det Samefolkets dag, men kanskje vet ikke alle i Storfjord at kunstneren bak det samiske flagget er Astrid Båhl fra Skibotn. Sameflagget. Det var den samiske avisen Sámi Áigi som i 1986 annonserte en konkurranse om å tegne forslag til et samisk flagg.

Les mer

Hva betyr Sápmi?

Sápmi er den tradisjonelle betegnelsen på samenes historiske bosetningsområde. På norsk heter området Sameland, på nordsamisk Sápmi, på lulesamisk Sámeednam eller Sábme og på sørsamisk Saepmie. Også, hvem lagde same flagget? Det samiske flagget

Flagget ble godkjent 15. august 1986 av Den 13. nordiske samekonferansen i Åre, Sverige, og det er formgitt av den samiske kunstneren Astrid Båhl fra Skibotn i Troms.

Man kan også spørre hva skal til for å være same?

Kriterier til Sametingets valgmanntall

  • Har samisk som hjemmespråk, eller.
  • Har eller har hatt forelder, besteforelder eller oldeforelder med samisk som hjemmespråk, eller.
  • Er barn av person som står eller har stått i Sametingets valgmanntall, kan kreve seg innført i Sametingets valgmanntall.
Ta dette i betraktning, hva er daidda? Moderne kunst kalles på samisk dáidda. Dáidda er i denne sammenheng et nyskapt samisk begrep for det som vanligvis oppfattes som kunst.

Angående dette, hva heter drakten til samene?

Drakten kalles gákti på nordsamisk. Gudfar har sørsamisk drakt fra Nord-Trøndelag. På sørsamisk kaller man samedrakten for gapta. Dessuten, hva betyr beaivi? Beaivi er en av de sentrale gudene i gammel samisk tro. Solen var oppfattet som far, og Jorden som mor (jamfør titlene på Nils-Aslak Valkeapääs diktbøker, Solen, min far, 1990, og Jorden, min mor, 2004). Solen hadde en sønn og en datter; Solsønnen er samenes stamfar, mens Soldatteren skaffet samene villreinen.

Hvor er samene opprinnelig fra?

Samene er et urfolk som har sine tradisjonelle bosettingsområder i Norge, Sverige, Finland og Russland. Landområdet som samefolket tradisjonelt bebor kalles Sápmi. Den samiske befolkningen bor spredt i alle de land som har delt Sápmi mellom seg, både i og utenfor det tradisjonelle bosettingsområdet. Hvor lenge har samene vært i Norge? Arkeologene kan imidlertid følge samisk kultur tilbake 2 000 – 2 500 år i historien. Hvorvidt samene har bodd her lengre, og om samene kan ha etniske eller kulturelle relasjoner til tidligere folkeslag i området, er ikke avklart.

Følgelig, hvorfor fikk samene sin egen nasjonaldag?

Bakgrunnen for datoen 6. februar er at det første samiske landsmøtet ble avholdt den 6. februar i 1917, i Metodistkirken i Trondheim. Det var første gang i historien nord- og sørsamer fra forskjellige land samlet seg til et stort møte for å drøfte og belyse felles saker og problemstillinger.

By Eleonore

Hva skjedde 6. februar 1917? :: Hvordan ta olje i øret?
Nyttige lenker