Hjem > H > Hvor Mange Dialekter Finnes Det I Norge?

Hvor mange dialekter finnes det i Norge?

I Norge har vi ingen offisiell normering av talemålet. Vi har to normerte skriftspråk, men det finnes like mange dialekter som det finnes steder der det bor folk. I hovedsak kan de norske dialektene deles i to språklige grupper, østnorsk og vestnorsk, basert på jamvektsregelen.

Les mer

Hva er den største forskjellen mellom norsk og svensk?

Uttale og dialekter

En annen forskjell mellom norsk og svensk er at norsk har mange diftonger, for eksempel i ord som bein og stein. På svensk blir disse orda uttalt ben og sten, altså med monoftonger. Mange svensker synes det kan være vanskelig å forstå nordmenn fordi vi bruker dialektene våre i større grad enn dem.
Angående dette, er norsk et germansk språk? De største moderne germanske språkene er engelsk og tysk, med henholdsvis 380 og 120 millioner morsmålstalere. Andre større germanske språk inkluderer de nedertyske språkene nederlandsk og afrikaans, og de skandinaviske språkene med norsk, dansk, svensk, islandsk og færøysk.

Har Tyskland et standard talespråk?

Tysk er offisielt språk i Tyskland (82,6 millioner), i Østerrike (8,8 millioner) og i Liechtenstein (38 000). Tysk er ett av fire offisielle språk i Sveits, der 60–70 prosent av befolkningen (5,4 millioner) har tysk som morsmål (det talte språket kalles sveitsertysk). Kva for språk reknar vi som nordiske språk? Nordiske språk eller nordgermanske språk er en undergruppe i den germanske språkgruppen, og stammer fra et felles urnordisk språk. I dag er de forskjellige språkene norsk, svensk, dansk, færøysk og islandsk.

Også, hva er et språktre?

Språktreet er et bilde på språktilegnelsen

Røtter, stamme, grener, kvister og blader henger nøye sammen, påvirker hverandre og utgjør en helhet. Slik er det også med språket. For eksempel er barns språk avhengig av noen grunnleggende forutsetninger på samme måte som treets vekst er avhengig av røttene.
Og et annet spørsmål, hvor gammelt er indoeuropeiske språk? De indoeuropeiske språkene går alle tilbake til et felles grunnspråk, urindoeuropeisk, som antakelig på 2000-tallet fvt. som følge av folkevandringer er blitt splittet i en rekke grupper.

Følgelig, hvordan fikk norge 2 skriftspråk?

Nynorsk ble det helt nye norske skriftspråket. Knud Knudsen fornorsket dansken og lagde bokmål. Ivar Aasen samlet ord fra hele Norge og lagde et helt nytt skriftspråk. Bokmål er nå det skriftspråket som brukes mest. Følgelig, hvor mange nynorskbrukere i norge? Noen statistikk over nynorskbrukere finnes ikke, men tallet blir alminnelig antatt å ligge mellom 10 og 15 prosent.

Angående dette, hva var jamstillingsvedtaket fra 1885?

Jamstillingsvedtaket var eit vedtak i Stortinget i 1885 der det vart vedteke å «sidestille det norske Folkesprog» med «det almindelige Skrift- og Bogsprog», det som i dag er skriftspråka nynorsk og bokmål.

By Daukas

Hvordan hente ut bilskilt? :: Hva er kulturelle faktorer?
Nyttige lenker