Hvem har tilgang til pasientjournal?
Pasientjournalen er underlagt taushetsplikt og bare de som trenger informasjon for å gi deg behandling skal ha tilgang til den. Pasientjournalen innholder opplysninger om diagnose, sykdomsforløp, behandling og prøvesvar.
Når har helsepersonell lov til å lese pasientjournaler?
Helsepersonell kan alltid gå inn i en journal dersom pasienten gir samtykke. Det finnes imidlertid mange situasjoner der helsepersonell ikke kan få et gyldig samtykke eller der det er etisk vanskelig å spørre om samtykke. Dette gjelder blant annet i akuttsituasjoner og der pasienter har redusert bevissthet. Folk spør også hvem har rett til innsyn i pasientjournal? Rettigheter til helse- og omsorgstjenester. Som nærmeste pårørende må du ha pasientens eller brukerens samtykke for å få innsyn i vedkommendes journal. Det samme gjelder dersom du ønsker informasjon om pasientens eller brukerens helsetilstand og den helsehjelpen som ytes.
Og et annet spørsmål, hvem kan lese en epj?
Tilgang til helseopplysninger i elektronisk pasientjournal (EPJ) skal i utgangspunkt kun gis til helsepersonell i den grad dette er nødvendig for å yte pasienten helsehjelp og i den grad pasienten ikke motsetter seg det. Dessuten, hvor lenge skal pasientjournaler på sykehus oppbevares? Journalene skal oppbevares til det av hensyn til helsehjelpens karakter ikke lenger antas å bli bruk for dem. Hvis ikke journalopplysningene deretter skal bevares i henhold til arkivloven eller annen lovgivning, skal de slettes, jf. personopplysningsloven § 28.
Og et annet spørsmål, har du lov å dele taushetsbelagte opplysninger med samarbeidende helsepersonell?
I utgangspunktet gjelder taushetsplikten også mellom helsepersonell. Helsepersonelloven § 25 åpner for at samarbeidende personell kan dele opplysninger når det er nødvendig for å gi forsvarlig helsehjelp. Pasienten kan motsette seg at opplysninger gis til samarbeidende helsepersonell. Hvem er pasientens nærmeste pårørende? Nærmeste pårørende skal være den som i størst utstrekning har varig og løpende kontakt med pasient. I denne vurderingen skal det tas utgangspunkt i følgende rekkefølge: Ektefelle, registrert partner, person som lever i ekteskapslignende eller partnerskapslignende samboerskap med pasient eller bruker. Barn over 18 år.
Tilsvarende, hvor lenge må man oppbevare journaler?
Det følger av pasientjournalforskriften § 14 at «Journalene skal oppbevares til det av hensyn til helsehjelpens karakter ikke lenger antas å bli bruk for dem». Hvor lenge det må antas å være bruk for pasientjournaler, må vurderes konkret, og kan derfor ikke besvares med en generell tidsangivelse. Også, hvordan få tak i gamle journaler? For å få kopi av dine journaldokumenter på papir må du kontakte sykehuset der du var pasient og be om at de sender deg en kopi av journalen i posten.
Og et annet spørsmål, hva innebærer innsynsrett?
Innsynsrett er den enkeltes rett til å gjøre seg kjent med opplysninger i offentlige og private dokumenter og arkiver.