Hjem > H > Hvor Finner Jeg Min Helsejournal?

Hvor finner jeg min helsejournal?

Pasientjournalen på helsenorge.no er en tjeneste som gir deg tilgang til din originale sykehusjournal. Du får digital tilgang via helsenorge.no. Der får du også tilgang til en annen tjeneste, som kalles kjernejournal.

Les mer

Når inntrer innsynsretten?

Er pasienten over 16 år, har foreldrene rett til innsyn i journalen i den utstrekning dette er nødvendig for å oppfylle foreldreansvaret. Dersom pasienten av grunner som følger av § 3-3 andre ledd ikke kan ivareta sine interesser, har pasientens nærmeste pårørende rett til innsyn i journalen. Er det lov å lese sin egen journal? Hva har du rett til innsyn i? I pasient- og brukerrettighetsloven § 5-1 står det at alle pasienter og brukere har rett til innsyn i sin egen journal med bilag. Bilagene er alt det som ikke er skrevet direkte i pasientjournalen, slik som røntgenbilder, prøvesvar og pleieplaner.

Angående dette, hvordan finne gamle legejournaler?

Men fra og med 1928 ble det bestemt at sykehus måtte føre pasientjournaler for hver enkelt person. Journalene ble ordnet etter løpenummer, alfabetisk eller på fødselsdato. Ofte finnes det inn- og utskrivningsbøker i sykehusarkivene. Disse viser til journalene. Hvem er pasientens nærmeste pårørende? Nærmeste pårørende skal være den som i størst utstrekning har varig og løpende kontakt med pasient. I denne vurderingen skal det tas utgangspunkt i følgende rekkefølge: Ektefelle, registrert partner, person som lever i ekteskapslignende eller partnerskapslignende samboerskap med pasient eller bruker. Barn over 18 år.

Hvor kan jeg finne mine henvisninger fra legen?

Henvisninger er en del av pasientjournalen. – Det betyr at henvisninger fastleger sender til sykehuset er synlig for pasientene når de logger seg på pasientjournalen sin på helsenorge.no. Derav, hvem kan se journalen min? Alle har rett til å se journalen sin og alle har rett til å se hvem som har lest journalen sin. Du kan derfor be om dette hvis du ønsker det. Du kan også be om at deler av journalen din kan bli sperret for enkelte helsepersonell. Du kan lese litt mer om innsyn i pasientjournalen din her.

Hvor lenge skal pasientjournaler på sykehus oppbevares?

Journalene skal oppbevares til det av hensyn til helsehjelpens karakter ikke lenger antas å bli bruk for dem. Hvis ikke journalopplysningene deretter skal bevares i henhold til arkivloven eller annen lovgivning, skal de slettes, jf. personopplysningsloven § 28. Dessuten, har foreldres rett til innsyn i barns journal? Foreldre eller andre med foreldreansvar har som hovedregel rett til innsyn i barnets journal når barnet er under 16 år. Det er ikke noe krav om at begge foreldrene med felles foreldreansvar samtykker for å få innsyn i barnets journal.

Folk spør også når har helsepersonell lov til å lese i pasientjournal?

Helsepersonell kan alltid gå inn i en journal dersom pasienten gir samtykke. Det finnes imidlertid mange situasjoner der helsepersonell ikke kan få et gyldig samtykke eller der det er etisk vanskelig å spørre om samtykke. Dette gjelder blant annet i akuttsituasjoner og der pasienter har redusert bevissthet.

By Lyndsey

Hva er det juridiske kravet til helsepersonellets utøvelse? :: Hvordan referere i løpende tekst?
Nyttige lenker