Hjem > E > Er Bergvarme Lønnsomt?

Er bergvarme lønnsomt?

Er bergvarme lønnsomt for meg? En gjennomsnittlig enebolig har et årlig strømforbruk på ca 20-30.000 kWh avhengig av størrelse, alder og tilstand på bolig. Med dette forbruket vil en bergvarmepumpe kunne gi en besparelse på mellom 15.000,- og 20.000,- kroner i året.

Les mer

Tilsvarende, hva koster det å bore energibrønn?

Kostnaden for å bore energibrønn varierer blant annet med dybde, lokale grunnforhold og hvor langt det er ned til berg. Meterprisen er høyere for korte brønner, siden det koster like mye å sette opp selve boreriggen. En grei tommelfingerregel er å regne ca 350 kr per meter energibrønn. Følgelig, hvordan fungerer bergvarmepumpe? En bergvarmepumpe fører oppvarmet væske fra bakken

Frostvæske blir varmet opp under bakken, pumpet opp til jorden med varme til en kompressor og deretter sendt ned i bakken igjen for å hente ny varme. Frostvæsken som fører med seg varme opp til kompressoren, føres gjennom lange plastslanger som kalles kollektorer.

Derav, hva koster det å bore etter bergvarme?

Prisen for boring er omtrent 350 kr per meter, i tillegg til prisen på føringsrør som gjerne koster rundt 650 kr per meter. Totalprisen for en bergvarmepumpe vil i det fleste tilfeller være i overkant av 250.000 kr. Hvor mye sparer man på jordvarme? Hvor mye kan jeg spare med jordvarme? Det er ikke mulig å gi et svar som gjelder for alle, fordi hvert hus og hver installasjon er unik. Men generelt kan vi si at det er mulig å redusere varmekostnadene med opptil 80% avhengig av hvilket varmesystem du har fra før.

Tilsvarende, kan bergvarme kjøle?

De som har en varmepumpe basert på bergvarme, er i en enda bedre situasjon når de ønsker å kjøle ned boligen. De trenger ikke kjøre varmepumpa i det hele tatt. Det holder å kjøre sirkulasjonspumpa som flytter væske ned og opp av brønnen som ofte er rundt 200 meter dyp. Følgelig, hva koster et borehull? Prisen for borehullet varierer avhengig av dybde på hullet. I tillegg varierer prisen fra bedrift til bedrift, der man må regne med noen hundrelapper per meter. Anslagsvis koster et borehull på 100 meter mellom 20-22 000 kr uten føringsrør, der totalprisen er mellom 40 000 og 100 000 kr.

Er boring etter vann søknadspliktig?

En utvendig vannpost utløser i seg selv ikke et krav om utslippstillatelse, og å bore etter vann er ikke søknadspliktig til kommunen. Men noen reguleringsplaner kan ha bestemmelser som gir restriksjoner på plassering av brønner. Angående dette, hva er jordvarmepumpe? En jordvarmepumpe er en varmepumpe som henter opp lagret solenergi fra bakken og tar det inn i stuen din. Ved hjelp av plastslanger fylt med en blanding av vann og frostvæske, også kalt kollektor, kan en jordvarmepumpe hente gratis og fornybar energi rett fra jorden og inn i stuen din.

Hvordan fungerer en væske til vann varmepumpe?

Væske-til-vann-varmepumper har én innedel tilknyttet varmtvannsbereder og noen ganger også en akkumuleringstank. Slike varmepumper avgir varme til varmtvann, vannbåren gulvvarme, radiatorer eller viftekonvektorer. De har ingen utedel slik luftbaserte varmepumper har.

By Gustave Gaetano

Hvor mye strøm bruker bergvarme? :: Hvordan bruke en varmepumpe?
Nyttige lenker