Hjem > E > Er Det Lønnsomt Med Varmepumpe?

Er det lønnsomt med varmepumpe?

En god investering

Med varmepumper kan du redusere ditt energibehov med 40 til 80 prosent i forhold til et oppvarmingssystem som er basert på elektrisitet, bioenergi eller fjernvarme. Med de prisene vi har på ulike energikilder i Norge er varmepumper ofte den mest lønnsomme løsningen du som boligeier kan investere i.

Les mer

Tilsvarende, hvordan fungerer en pelletsovn?

En pelletsovn har innebygde lagertanker som man fyller med pellets. Fra tanken mates det pellets inn i selve brennkammeret. I en pelletsovn tennes pelletsen elektronisk og ikke med for eksempel fyrstikker. Pelletsovner egner seg best ved kontinuerlig bruk og er mindre egnet til tilfeldig fyring. Hva er en biokjel? Biokjelen bruker bioenergi som for eksempel ved, pellets eller flis, til å varme opp vann til radiatorer eller vannbåren gulvvarme. Den kan dekke hele varmebehovet ditt, og gir et godt og lunt inneklima. I tillegg kan den varme tappevannet i boligen.

Hvor stor akkumulatortank?

For en vanlig bolig trengs en akkumulatortank på rundt 150 liter og oppover. Hvis man har solfangere på taket er det viktig å kunne lagre mest mulig av overskuddsvarmen for bruk ved senere tidspunkt. Hvis tanken er for liten vil man risikere å ikke kunne lagre og utnytte all energien som produseres. I forhold til dette, hvilke varmekilder kan brukes i et vannbårent anlegg? Et vannbårent varmesystem sender oppvarmet vann rundt i boligen via rør i gulv, radiatorer eller viftekonvektorer. Varmesystemet er fleksibelt og kan driftes av ulike fornybare varmekilder som bergvarme, sjø-, luft-, sol- eller jordvarme, bio-olje, fjernvarme, pellets, ved eller lignende.

Hvor mye sparer man på å legge vannbåren gulvvarme?

Bruker du i dag vannbåren gulvvarme drevet av elektrisitet og har et årlig strømforbruk på 25 000 kilowattimer (ekskludert elektrisitet som ikke benyttes til oppvarming, ventilasjon og varmt tappevann), kan du spare nærmere 19 000 kroner i året. Det forutsetter en total strømpris på én krone per kilowattime. Kan man legge vannbåren varme selv? Selv om man i prinsippet har lov til å installere vannbåren varme selv, utelukker det muligheten for å motta støtte fra Enova. Et av Enovas kriterier er nemlig at installasjonen må være utført av et godkjent firma. Derfor er det viktig at du engasjerer håndverkere som har utbredt erfaring med vannbåren varme.

Hva koster en energibrønn?

Kostnaden for å bore energibrønn varierer blant annet med dybde, lokale grunnforhold og hvor langt det er ned til berg. Meterprisen er høyere for korte brønner, siden det koster like mye å sette opp selve boreriggen. En grei tommelfingerregel er å regne ca 350 kr per meter energibrønn. Angående dette, hva koster det å installere bergvarme? Pris på bergvarme kan derfor variere en del. Men et prisestimat for en gjennomsnittlig enebolig vil ofte ligge på ca. 300 000 kroner. En bergvarmepumpe har en vesentlig høyere kostnad sammenliknet med andre type varmepumper, men i de fleste tilfeller er det en mye mer lønnsom investering.

Hvor effektivt er bergvarme?

Berggrunnen er en god varmekilde for en varmepumpe. Den har en høy og stabil temperatur over hele året. Dette gjør at en bergvarmepumpe blir 2 til 4 ganger mer effektiv enn vanlig elektrisk oppvarming, og kan dekke nesten hele (opp til 85 %) oppvarmingsbehovet ditt.

By Estele Mccotter

Hva må til for å få bankgaranti? :: Hvor mye koster det å installere vannbåren varme?
Nyttige lenker