Hjem > H > Hva Vil Det Si Å Fornorske Det Danske Skriftspråket?

Hva vil det si å fornorske det danske skriftspråket?

I arbeidet med å fornorske det danske skriftspråket tok Knudsen utgangspunkt i skrivemåten. Han var opptatt av ortofoni, det vil si en lydrett skrivemåte, altså at det skrevne ord burde gjengi uttalen best mulig.

Les mer

Hva skjedde med samnorsk?

«Samnorsk» blir også brukt nedsettende om det radikale bokmålet som ble innført ved rettskrivningsreformen av 1938, og da særlig den nynorsknære varianten som preget skolens lærebøker i 1940- og 50-årene. Samnorsken ble offisielt oppgitt i 2002, da Odelstinget vedtok å oppheve paragraf 1b i Lov om Norsk språkråd. Dessuten, hva er det ortofone prinsipp? Ortofoni er lydrett skrivemåte, det vil si at skriftspråket i stor grad tilsvarer uttalen av et språk. En bokstav i skriftspråket skal representere ett fonem i talespråket. En motsatt normeringsmåte er etymologisk skriftspråksnormering.

Deretter, hvem skal vinne knud knudsen?

Knud Knudsens bok Hvem skal vinne? (1886) argumenterer for å fornorske det danske skriftspråket. Knudsen presenterer 15 punkter med konkrete forslag til rettskrivingsendringer basert på norsk uttale. Knud Knudsen jobba for fornorsking av dansk-norsk skriftspråk, og er kjent som bokmålets far. Hva la Knudsen i uttrykket den Landsgyldige norske uttale og kva slags talemål var dette? Knudsen kalla den norske uttalen av dansk for «den landsgyldige norske uttale» i staden for «den dannede dagligtale». Med dette ville han dempe inntrykket av overklassespråk. Han ville også ha fram at språket ikkje var knytt til nokon bestemt landsdel og ulikt dansk i uttalen.

Hva var Jamstillingsvedtaket fra 1885?

Jamstillingsvedtaket var eit vedtak i Stortinget i 1885 der det vart vedteke å «sidestille det norske Folkesprog» med «det almindelige Skrift- og Bogsprog», det som i dag er skriftspråka nynorsk og bokmål. I forhold til dette, hva er jamstillingsvedtaket? Jamstillingsvedtaket slo fast at bokmål og nynorsk er likeverdige målformer som skal være jamstilte skriftspråk i forvaltninga. Det var Ivar Aasen som gjorde grovarbeidet med å utforme det nynorske skriftspråket på attenhundretallet. Grunnlaget var materiale han hadde samlet fra dialektene.

Hva er Fornorskingslinja?

Forklar hva fornorskingslinja og målreisingslinja gikk ut på. - Fornorskingslinja: gikk ut på at norske og uttrykk litt etter litt skulle innføres i det danske språket. De mente at dette ville resultere i et norsk skriftspråk etter ei tid. Skulle gradvis omforme dansk til norsk. Ta dette i betraktning, hva handlet språkdebatten om? Språkdebatten på 1800-tallet handlet i stor grad om identitet. At mange ønsket et norsk skriftspråk må ses på som en del av nasjonsbyggingen på denne tiden. På 1800-tallet var nordmenn flest bønder, og snakket forskjellige bygdedialekter.

Hva er forskjellen på dialekt og sosiolekt?

Sosiolekter er varianter av samme dialekt – innenfor det samme geografiske område. Sosiolektene bestemmes i utgangspunktet av sosial tilhørighet, etnisk tilhørighet og/eller kjønn. Innenfor ett og samme dialektområde kan ulike grupper av befolkningen snakke forskjellig. En dialekt kan romme ulike sosiolekter.

By Brockwell

Hvordan fornorsket Knud Knudsen dansken? :: Hvordan fornorsket Knud Knudsen?
Nyttige lenker