Hjem > H > Hva Mener Vi Med Destillasjon Av Råolje?

Hva mener vi med destillasjon av råolje?

Destillasjon. Den første og viktigste behandlingen av råolje i et oljeraffineri skjer ved destillasjon, som foregår i spesielle fraksjoneringstårn hvor varme tilføres ved hjelp av oljebrennere. Råoljen blir atskilt i fraksjoner eller kutt etter komponentenes kokepunkt.

Les mer

Hvordan dannes olje og gass enkelt forklart?

Det meste av oljen og gassen vi i dag finner i Nordsjøen er dannet ved nedbrytning av alger som levde i havet for millioner av år siden. Når algene døde falt de til bunns. I områder hvor det var lite oksygen, ble de døde algene bevart til de ble dekket av nye sedimenter. Når vil vi gå tom for olje? Det økonomiske bidraget fra olje og gass vil derfor gå ned i tiden fremover. Selv med høy oljepris anslår Finansdepartementet at produksjonen vil synke med 65 prosent frem til 2050 og at 50 000 arbeidsplasser vil forsvinne innen 2030.

Derav, hva er seismikk og leteboring?

Innsamling og analyse av seismiske data bidrar til at man kan danne seg et bilde av geologiske strukturer i undergrunnen. Når man har identifisert strukturer som kan inneholde petroleumsforekomster, er neste skritt vanligvis å bore en letebrønn. Hva er en Forkastningsfelle? Forkastningsfeller. I en forkastningsfelle er sedimentlagene forskjøvet langs en sprekk i berglaget, og lagene skråner oppover. Når den porøse bergarten er overdekket av en takbergart og forkastningen er forseglet (tett i sprekken), danner forkastningen og takbergarten en fellestruktur.

Hvordan blir naturgass til?

Etter langvarig kjemisk endring gjennom bakteriell nedbryting og modning under et voksende sedimentlag dannet det seg flytende hydrokarboner og gass i kildebergarten. Ved oksygenfri nedbryting av organisk materiale blir det blant annet dannet kerogen, som gir opphav til olje og gass ved høy temperatur og trykk. Hvorfor fortsette med olje? I revidert nasjonalbudsjett 2021 anslås statens samlede inntekter fra petroleumsvirksomheten til 154 milliarder kroner. Det tilsvarer mer enn forsvars- og samferdselsbudsjettet til sammen. Noen mener at om vi reduserer produksjonen fra norsk sokkel så gir det lavere utslipp av klimagasser globalt.

Ta dette i betraktning, er olje bærekraftig?

Over 90 % av utslippene kommer når du brenner et fat olje, ikke når du utvinner det. Man kan ikke forsvare de enorme utslippene som følger med oljeutvinning, uansett om det gjøres i Norge eller ikke. Oljeutvinning er ikke bærekraftig, og vil aldri være det. Hva skjer i et olje raffineri? Et oljeraffineri er et industrielt prosessanlegg som omdanner råolje til petroleumsprodukter. Raffineringen foregår ved partiell destillasjon der de ulike fraksjonene tas ut ved bestemte temperaturer. Raffineriproduktene brukes vesentlig til drivstoff og oppvarming, mens noe videreforedles ved petrokjemisk industri.

Hvordan hentes oljen opp fra havbunnen?

Norsk olje og gass hentes opp fra reservoerer i havbunnen utenfor norskekysten. Kort sagt fungerer det slik at man borer brønner fra plattformene og ned til reservoarene som kan ligge langt under selve havbunnen. Deretter pumpes olje/gass opp og transporteres videre til raffinerier hvor den prosseseres (behandles).

By Farah Deprizio

Kan man bruke rapsolje i øret? :: Hvordan foregår oljeutvinning?
Nyttige lenker