Hjem > H > Hvordan Snakker Trøndere?

Hvordan snakker trøndere?

Trøndersk tilhører den østnorske dialektgruppen. Noen fellestrekk med andre østnorske dialekter er jamning, lavtone-setningsmelodi og retroflekse konsonanter. Andre trekk som palatalisering og apokope er felles med nordnorsk.

Les mer

Man kan også spørre hvorfor sier trøndere sjø?

«Sjø», brukes utelukkende for å legge ekstra kraft bak et utsagn. Ikke ulikt uttrykkene: «Nei! sier jeg» eller «Nå skal du høre på meg!». «Æ kom vist litt for fort, sjø» - ordet brukt i seksuell sammenheng (beklagende). Dessuten, hva er dialektområde? Dialektene i Norge deler vi gjerne inn i fire hovedgrupper. Vi kaller dem dialektområder. De fire dialektområdene er nordnorsk, trøndersk, østnorsk og vestnorsk.

Hvor i Norge sier man æ?

1. person, entallI disse områdene, fylkene
I, ai, ej, æiNord-Trøndelag, Romsdal, deler av Sunnmøre, Oppland og Hedmark.
æ(g), e(g)I største delen av landet: Sørlandet, store deler av Vestlandet, Trøndelag og Nord-Norge.
Og et annet spørsmål, hva er typisk for trøndere? Trøndersk har jamvektsystemet, som dei austnorske måla. Dialektane i Trøndelag skil seg likevel frå dei austnorske ved at dei norrøne langstavingsorda har apokope og ikkje e-ending. Typeeksempel frå trøndersk er såleis å vårra, å kåmmå, men å bit, å kast.

Derav, hva kjennetegner bodødialekt?

Bodødialekten er kjent for å bruke pronomenene «æ», «dæ» og «mæ». Spørreordene har trekk som likner på både bokmål og nynorsk, for så å bli blandet med de lokale dialekttrekkene. De fleste spørreordene som begynner med hv- på bokmål begynner med k- på dialekten. Slik blir det «ka», «kordan» og «koførr». Ta dette i betraktning, hva betyr sjø på trøndersk? Sjø - Kortform for “skjønner du”. I samme stil som “se” som er kortform for “ser du” i Østfold og på Nordvestlandet. Trøndere legger til “sjø” på slutten av en setning for å forsterke budskapet. Kan også sammenlignes med “gitt” i østlandsområdet.

Man kan også spørre hva betyr itj?

Intel Technology Journal (ITJ) er et fagfellevurdert teknisk tidsskrift publisert av Intel som utgis kvartalsvis, i februar, mai, august og november. Hva betyr Sopin? Det vanlegaste adjektivet i norsk som fortel om det å kjenne svolt, er sjølsagt svolten/sulten, med uttalevariantar som svultin, sultin, svøltin etc. Dette er opphavleg ei partisippform til verbet å svelte.

Hva mener vi med Geolekt?

Geolekt. Det er dialekt, om enn i en videre form. Språkforskere forklarer det med talemålsvarianter knyttet til ett bestemt geografisk område. Eksempelvis talemålet på Sørlandet med «bløde» konsonanter.

By Robinson Trinkl

Hvor i Norge snakker man bokmål? :: Hvordan trene uten å få mindre pupper?
Nyttige lenker