Hjem > H > Hvordan Olje Og Gass Blir Til?

Hvordan olje og gass blir til?

Hvordan dannes olje og gass? Det meste av oljen og gassen vi i dag finner i Nordsjøen er dannet ved nedbrytning av alger som levde i havet for millioner av år siden. Når algene døde falt de til bunns. I områder hvor det var lite oksygen, ble de døde algene bevart til de ble dekket av nye sedimenter.

Les mer

Hva skjer på et oljeraffineri?

Et oljeraffineri er et industrielt prosessanlegg som omdanner råolje til petroleumsprodukter. Raffineringen foregår ved partiell destillasjon der de ulike fraksjonene tas ut ved bestemte temperaturer. Raffineriproduktene brukes vesentlig til drivstoff og oppvarming, mens noe videreforedles ved petrokjemisk industri. Hva blir det meste av råoljen brukt til? Råolje foredles blant annet til bensin, parafin, diesel og fyringsolje (se oljeraffinering) og til plast og syntetiske fibrer (se petrokjemi). Råolje kan ikke destilleres fullstendig, ettersom den inneholder forbindelser med meget høy molekylvekt (relativ molekylmasse).

Og et annet spørsmål, hvor mange er sysselsatt i oljesektoren?

Dersom vi inkluderer alle som kan knyttes til oljebransjen, var det 158 400 sysselsatte i 2019. 68 300 av disse kan kalles direkte sysselsatt i petroleumsnæringene, som vil si at de jobber på plattformer og med bygging av plattformer. Hvorfor fortsette med olje? I revidert nasjonalbudsjett 2021 anslås statens samlede inntekter fra petroleumsvirksomheten til 154 milliarder kroner. Det tilsvarer mer enn forsvars- og samferdselsbudsjettet til sammen. Noen mener at om vi reduserer produksjonen fra norsk sokkel så gir det lavere utslipp av klimagasser globalt.

Hva er forskjellen på diesel og diesel Plus?

miles PLUS® diesel inneholder også en større mengde cetanforbedrer enn standard miles diesel. Dette gir både bedre kaldstartegenskaper, mindre støy og mindre hvit røyk ved oppstart. Bruker du miles PLUS® diesel regelmessig vil din motor få en bedre forbrenning, samt raskere respons ved gasspådrag. Tilsvarende, hvem kan bruke biodrivstoff? Først og fremst er det bilmerker som uten videre godtar at biodiesel kan brukes, og som fortsetter å garantere for bilens virkemåte. Dette gjelder nyere dieselbiler fra merkene: -- Audi, BMW, Ford, Mercedes, Seat, Skoda, VW og Volvo.

Følgelig, hva er bra med bensinbil?

Bensinmotoren gir deg raskere akselerasjon enn dieselmotoren, og på kalde vinterdager vil du også få varme i kupéen hurtigere. Med en bensinbil vil du som regel betale noe mindre for bompasseringer enn hva du ville gjort med en dieselbil, og du vil ikke rammes av kjøreforbud på dager med dårlig luftkvalitet. Hvor mye etanol er det i bensin? All bensin som selges i Norge tilfredsstiller den felles europeiske standarden EN228. 95 oktan bensin inneholder normalt 95% fossil bensin og 5% etanol. Etanolen er i hovedsak produsert fra mais og sukkerroer/sukkerrør og er dermed fornybar. 98 oktan bensin vil enn så lenge være 100% «fossil».

Hva er forskjell på 95 og 98?

Egenvekten til bensin er mye lavere enn vann og ligger på rundt 0,74 kg/liter. Mange tror at 98-oktan har høyere energiinnhold og forbrenningshastighet enn 95-oktan, men sannheten er at forskjellene knapt er målbare selv i godt instrumenterte laboratoriemotorer.

By Harleigh Delacy

Hva skal et barn på 1 år kunne? :: Hvor kommer bensinen i Norge fra?
Nyttige lenker