Hjem > H > Hvor Stor Andel Har Nynorsk Som Hovedmål?

Hvor stor andel har nynorsk som hovedmål?

I henhold til Statistisk sentralbyrå har antallet elever med nynorsk som hovedmål siden år 2000 gått ned fra 88 400 til 73.493, mens andelen har sunket fra 14,9 % til 11,57 %. Andelen er nå den laveste siden 1908.

Les mer

Angående dette, hvor mange har nynorsk som hovedmål i dag?

Men nye tall fra SSB at dette kravet er mer enn dobbelt så høyt som andelen elever i grunnskolen som har nynorsk som hovedmål. - Mens 14,8 prosent av alle elever i grunnskolen hadde nynorsk som hovedmål i 2001, hadde andelen gått ned til 12,8 prosent i 2011, og er i dag på 11,6 prosent, skriver SSB i en melding. I forhold til dette, hvor mange bruker nynorsk 2020? Samlet viser tallene at det i dette skoleåret er 547511 elever i grunnskolen som har bokmål som hovedmål, 76549 som har nynorsk.

Også, hvor kommer det norske språket fra?

Norsk har utviklet seg fra det felles skandinaviske språket urnordisk som ble brukt i perioden 200 til 500. Skriftlige kilder av urnordisk finner vi i runeinskripsjoner. Urnordisk må ha vært gjensidig forståelig med de vestgermanske språkene, som blant annet engelsk, tysk og nederlandsk har utviklet seg fra. Når var det offisielt to norske skriftspråk? I 1885 kom jamstillingsvedtaket, som likestilte landsmålet med riksmålet som offisielt norsk skriftspråk. Aasens landsmål var egentlig ikke mye i bruk fram til det.

Angående dette, hvor mange vil fjerne nynorsk?

Hvis elevene hadde fått velge, så hadde over 95 prosent stemt for å fjerne nynorsken. Over 600 norsklærere ved 93 skoler har undertegnet et skriv om å fjerne nynorskkarakteren i skolen. Om flertallet hadde bestemt, hadde nynorsk vært ut av skolen for lenge siden. Hvor mange folk bruker nynorsk? Nynorsk er eit norsk skriftspråk som høyrer til dei vestnordiske språka i den germanske språkfamilien. Nynorsk og bokmål er dei to skriftspråksvariantane av norsk. Nynorsk blir nytta av om lag 600 000 personar i Noreg i dag.

Hva er antall på nynorsk?

BokmålNynorsk
antakelsemeining, tru; godtaking
antalltal (på), mengd, kor mange
antatt(t.d. kostnad) pårekna
antydenemna, ymta om
Hvor mange har nynorsk som hovedmål 2021? Statistikken Elevar i grunnskolen viser at det totalt er 634 674 elevar som går på barne- og ungdomskolen per oktober 2021. Av desse har 73 493 elevar nynorsk som hovudmål, medan 554 010 elevar har bokmål som hovudmål.

Også, er norrønt og gammelnorsk det samme?

I Norge har betegnelsen også blitt brukt om middelalderspråket i landområder som ble befolket fra Norge i vikingtiden. Dette fellesspråket kalles nå til vanlig norrønt på norsk, et begrep som dekker både gammelnorsk og gammelislandsk.

By Rafat Schrott

Hvor snakkes det norsk? :: Hvor mye koster Spotify familie?
Nyttige lenker