Hvordan bruke Firefox privat surfing

Mange nettlesere tilbyr en eller annen type privat modus, slik at du kan dekke sporene dine gjennom en surfesesjon. I Mozilla Firefox kan privat surfing aktiveres når som helst og på noen forskjellige måter.

Privat surfing betyr ikke at aktivitetene dine på nettet er helt anonyme. Internett-leverandøren din eller arbeidsgiveren kan overvåke hvilke nettsteder du besøker, og noen av dine handlinger på disse nettstedene. Nettstedeiere kan samle inn litt informasjon som IP-adressen din og den generelle plasseringen.


Åpne et nytt privat nettvindu

Når du bruker denne metoden, vil alle faner i vinduet være private.

  1. Velg hamburger-meny øverst til høyre i nettleservinduet.

  2. Plukke ut Nytt privat vindu.

    Du kan bruke hurtigtaster i stedet for dette menyvalget. Trykk på i Linux eller Windows Kontroll+Skift+P. Trykk på i macOS Kommando+Skift+P.

  3. Et nytt nettleservindu vises, som indikerer at du bruker privat nettlesingsmodus og beskriver hva det betyr. Alle faner som åpnes i dette nye vinduet er private, som indikert med det lilla og hvite øyemaskeikonet på venstre side av tittellinjen.


Åpne en lenke i privat surfemodus

Høyreklikkmenyen tar deg til et privat vindu.

  1. For å åpne en lenke fra en webside i privat surfemodus, høyreklikker du på lenken for å vise en hurtigmeny. Trykk på på macOS Kontrollnøkkel og høyreklikk på lenken.

  2. Plukke ut Åpne lenke i nytt privat vindu.

  3. Linkens destinasjonsside skal være synlig i en privat fane eller et vindu, avhengig av ditt valg. Se etter den lilla og hvite masken i sidens tittellinje for å sikre at du er i privat modus.


Bruk automatisk privat surfing i Firefox

Du kan også konfigurere Firefox slik at hver økt er i det vesentlige privat, men ikke teknisk i privat surfemodus.

  1. Gå til Firefox adresselinje, skriv inn om: preferanser, Og trykk deretter Enter.

  2. I Firefox general innstillinger, velg Personvern og sikkerhet.

  3. Rull ned til Historie delen, og velg deretter Firefox vil rullegardinmenyen og velg Husk aldri historien.

  4. Et popup-vindu ber deg om å starte nettleseren på nytt for å aktivere denne funksjonen. Plukke ut Start Firefox på nytt nå.

    Selv om den lilla og hvite Private Browsing-masken kanskje ikke vises, beholder Firefox ikke historikk og andre nettleserelaterte data så lenge denne innstillingen er aktivert.


Hvilke data lagres ikke i privat surfemodus?

Firefox lagrer ganske mye informasjon på datamaskinen din under en surfesession. Når privat browsing-modus er aktiv, blir mye av disse dataene enten aldri lagret lokalt eller automatisk slettet når du lukker en privat fane eller et vindu. Dette kan være nyttig når du får tilgang til internett på en delt datamaskin.

Følgende data blir ikke etterlatt på slutten av en Firefox privat surfing-økt:

  • Last ned historikk
  • Nettleserlogg
  • Cache
  • kjeks 
  • Informasjon om webskjema 
  • Søkefelt nøkkelord
  • Lagrede passord

I privat surfemodus lagres bokmerkene du oppretter, og er tilgjengelige neste gang du starter Firefox. I tillegg forblir alle nedlastede filer på datamaskinen din, med mindre du sletter disse filene manuelt.

Legg igjen en kommentar