Hjem > H > Hvordan Fungerer Pengesystemet?

Hvordan fungerer pengesystemet?

Pengesystemer gjennom verdenshistorien har vært basert på tre forskjellige grunnlag; gjeld (bankkreditt), handelsvare (gull, kameler, korn) og lovverk (statlig utstedte penger). Gjeldsbaserte penger er det dominerende systemet i dag og er synlig ved at stater tar opp innenlands statsgjeld for å øke pengemengden.

Les mer

Når ble penger funnet opp?

Langt tilbake i historien brukte menneskene også edelmetaller som betalingsmiddel, og det var ut fra den tradisjonen at de første egentlige myntpengene ble skapt i Lydia i Lilleasia omkring 600 f.Kr. Myntene var lagd av en naturlig legering av gull og sølv kalt elektron. Følgelig, hvem fant på penger? Penger var ikke bare «noe» som oppsto, men var en nødvendighet for systemet skulle fungere. Hammurabis lover, den best bevarte lovverk fra oldtiden, ble opprett en gang rundt 1750 f.Kr. i oldtidens Babylon. Det ble opprettet av Hammurabi, den sjette babylonske konge.

Derav, hvem lagde penger?

2500 f.Kr.: Verdens første penger var sølvstenger

Pengenes eldste historie er preget av usikkerhet, men den første skriftlige omtalen av penger stammer fra Mesopotamia i dagens Irak. Ifølge gamle leirtavler med kileskrift var rent sølv det første standardiserte betalingsmiddelet.
Du kan også spørre hvordan penger skapes? Egentlig er hele prosessen helt motsatt av hva de fleste tror – det er lån som skaper innskudd. Når en bank innvilger et lån, godskriver den samtidig kundens konto tilsvarende lånebeløpet. Dermed er penger, i form av innskudd, skapt.

Hva menes med pengemengden?

Pengemengden (egentlig publikums pengemengde) er et begrep som beskriver samfunnets likviditet og består av sedler og mynter, innestående på transaksjonskonti og innestående på sparekonti. Bankenes pengebeholdning inngår ikke i publikums pengemengde men i basispengemengden. Hva er Basispenger? Basispenger (sentralbankpenger eller monetær basis) = alle sedler/mynter (kontanter) + alle innskudd i sentralbanken (Norges bank).

Folk spør også hvilke funksjoner har penger i økonomien?

Penger kan ha en eller flere av de følgende funksjoner: Byttemiddel, som for eksempel når en tjeneste betales med penger som igjen kan kjøpe en annen tjeneste eller vare. Standard verdimål, det vil si en fellesverdi som andre varer eller ytelser kan måles i forhold til. Er pengene sikre i banken? Norske banker er medlemmer av den norske innskuddsgarantiordningen i Bankenes sikringsfond, hvor innskudd på inntil to millioner kroner inklusive opptjente renter per person per bank er sikret. Grensen på to millioner kroner gjelder selv om du har flere kontoer i samme bank.

Så, hva er innskuddsgaranti?

Dersom en norsk bank ikke er i stand til å tilbakebetale innskudd, stiller Bankenes Sikringsfond en garanti for innskuddene. Den enkelte kunde er etter loven dekket for sine innskudd med inntil to millioner kroner. Denne grensen gjelder selv om kunden har flere konti i samme bank.

By Westley

Hvor kan jeg kjøpe Telenor kontantkort? :: Kan private banker skape penger?
Nyttige lenker