Hjem > K > Kan Private Banker Skape Penger?

Kan private banker skape penger?

Bankinnskudd – eller kontopenger som de også kan kalles – er ikke skapt av Norges Bank. Kontopenger skapes av de private bankene. På engelsk kalles slike penger for «inside money» siden de skapes «inne i» privat sektor. Motsatsen er «outside money» som er skapt utenfor.

Les mer

Hvordan trykker de penger?

Rent praktisk foregår pengetrykking ved at bankene utsteder nye lån. Når du tar opp et lån i banken, blir altså ikke pengene du låner overført til din konto. Pengene skapes, ut av ingenting, på kontoen din, ved at en kundebehandler, eller et dataprogram, skriver inn beløpet du skal låne. Hvor stammer pengene fra? Pengesystemer gjennom verdenshistorien har vært basert på tre forskjellige grunnlag; gjeld (bankkreditt), handelsvare (gull, kameler, korn) og lovverk (statlig utstedte penger). Gjeldsbaserte penger er det dominerende systemet i dag og er synlig ved at stater tar opp innenlands statsgjeld for å øke pengemengden.

Så, hvorfor øker pengemengden?

Siden utlån er grunnlaget for pengene er veksten raskere ved lavt rentenivå kombinert med stor utlånsvillighet fra bankene. I tillegg påvirker staten pengemengden betydelig med statsgjeld, enten ved store opptak eller store nedbetalinger. Hva skal våre penger være? Tillit er nødvendig, men ikke tilstrekkelig, for at penger skal fungere som et allment betalingsmiddel. De må også være effektive og trygge i bruk. Når vi betaler med bankkort i butikken, setter vi i gang et av de mest omfattende systemene vi har. Betalinger går på kryss og tvers mellom banker.

Hvor mye penger er i omløp i Norge?

Sedler og mynter i omløp

I 2020 var gjennomsnittlig verdi på kontanter i omløp på 40,6 milliarder kroner, en nedgang på 0,4 milliarder kroner (1 prosent) fra 2019. Verdien av kontanter i omløp i 2020 var nominelt på samme nivå som i 1996.
Er femtilappen gyldig? Etter den 18. oktober 2019 vil de gamle sedlene være ugyldige som betalingsmiddel i Norge. Det betyr ikke at de blir verdiløse. Det vil være mulig å veksle inn de gamle sedlene i Norges Bank i ytterligere 10 år.

Er 200 lappen gyldig?

Nye 100- og 200-lapper kom i omløp , og de gamle kunne brukes parallelt med de nye til de ble ugyldige ett år etterpå, det vil si fra . At sedlene er blitt ugyldige betyr at butikker eller andre brukersteder kan velge å ikke ta imot dem. Hva betyr å trykke penger? Uttrykket kvantitative lettelser ble for alvor kjent i økonomifaget fra og med finanskrisen i 2008. På folkemunne heter det gjerne å «trykke penger». I praksis blir det ikke trykt nye pengesedler; nye penger blir «opprettet» elektronisk. Sentralbanken gir da bankene økt kreditt på deres konto i sentralbanken.

Hva gir inflasjon?

Inflasjon oppstår når prisnivået stiger sammenhengende over tid slik at valutaens verdi faller, og måles som regel ved veksten i konsumprisindeksen. Inntekt øker en virksomhets eller en privatpersons pengebeholdning. Inflasjon er en betegnelse på at prisnivået stiger over tid.

By Annunciata

Hvordan fungerer pengesystemet? :: Er 5G farlig?
Nyttige lenker