Hjem > H > Hvordan Vite Hva Som Er Nord Og Sør?

Hvordan vite hva som er nord og sør?

Se på sola

Hvis du stiller deg med ryggen til sola klokka 13 om sommeren og strekker armene ut til siden vil skyggen din bli et kompass. Hodet peker mot nord, beina mot sør, høyre arm mot øst og venstre arm mot vest. Sola står alltid opp i øst og går alltid ned i vest.

Les mer

Hvilken himmelretning?

Himmelretninger er de fire hovedretningene på kompasset: nord, sør, øst og vest. De fire himmelretningene tilsvarer de fire gradverdiene på et kompass: nord: 0 grader, øst: 90 grader, sør: 180 grader og vest: 270 grader. Folk spør også hva er forskjellen på sør og syd? SØR kommer fra dialektene og stammer opprinnelig fra det gammelnorske SU2R. SYD er kommet inn ved påvirkning fra det opprinnelig danske skr iftsprog. Siden 1938 har SØR vart eneste tillatte form innen bokmål. SYD har imidlertid levet videre i det "uoffisielle" riksmål.

Hvilken vei er nord?

På kompasset er nord gitt ved retningen 0 eller 360 grader, 0 eller 400 gon. Dersom man er vendt øst, er nord retningen til venstre. Hvordan vei er nord? Vi har fire himmelretninger; nord, sør, øst og vest. Disse forkortes ofte med N, S, Ø og V. Når du studerer kartet er nord alltid oppover på kartet.

Hvilken vei er sør?

Sør eller syd (av norrønt syðri; jamfør søndre) er en av de fire himmelretningene. Den motsatte himmelretningen er nord. Sør er regnet som retningen mot den sørlige enden av aksen som jorden roterer rundt, kalt Sydpolen eller den geografiske sydpolen. Sydpolen ligger i Antarktis. Dessuten, er nord oppover? Det er ikke noe i kompasset som sier den ene veien og den andre veien. Den geografiske nordpolen og den magnetiske nordpolen er ikke det samme. Det er ikke noe opp og ned på kompasset. Den angir bare en retning.

Tilsvarende, hvor er alltid nord på kartet?

Nord er alltid øverst på kartet. Finjuster slik at kompass og kart viser virkelig nord, og da er kartet orientert mot nord. Pass på å holde kompasset borte fra metall når du gjør dette. Også, hvor er 270 grader vest? Hvis vi varsler vind fra vestlig retning, 270 grader, betyr det at den magnetiske vindretningen på Vestlandet vil være ca 272 grader, mens den i Øst-Finnmark vil være ca 258 grader.

Hvilken side står sola opp?

Sola går alltid opp i øst og ned i vest, og midt på dagen står den rett i sør. Folk som følger godt med, kan dermed bruke solas posisjon til å finne himmelretningen.

By Amalea Adhami

Hva er klokka når sola står i sør? :: Hvordan bli kvitt uønsket e-post?
Nyttige lenker