Hjem > H > Hva Er Det Største Verdensspråket?

Hva er det største verdensspråket?

Klart største morsmål er summen av de ulike variantene av kinesisk, med 1,2 milliarder mennesker, der mandarin alene snakkes av 848 millioner. Nest størst er spansk som er morsmålet til 399 millioner mennesker som særlig bor i sør- og mellom-Amerika, men også 34 millioner i USA i tillegg til 38 millioner i Spania.

Les mer

Hvilken språkfamilie er norsk?

Norsk/Språkfamilie Når ble nynorsk et offisielt språk? Alt frå slutten av 1850-åra byrja andre å ta skriftspråket i bruk. Landsmålet blei likestilt med dansk i 1885 og blei godkjent som undervisingsspråk i skolen etter lokal avgjerd i 1892. Landsmålet auka raskt i bruk og popularitet i Bygde-Noreg. I 1929 fekk språket offisielt namnet nynorsk etter vedtak i Stortinget.

Også, hvor mange i norge snakker norsk?

Norsk er et nordisk språk som snakkes av over 50 000 norsk-amerikanere i USA, spesielt i Midtvesten. Det er også offisielt språk i Norge og morsmål til omtrent 90 % av befolkningen, med omtrent 4 320 000 personer som har det som sitt morsmål (i 2012). I forhold til dette, hvilke språk er mest brukt?

NummerSpråkAntall språkbrukere i millioner
1kinesisk1197
2spansk406
3engelsk335
4hindi260

Hvilke ulike verdensspråk har vi?

Folk flest bor i Kina, og snakker deretter.

 1. Kinesisk (mandarin) - 1,12 milliarder. Og tro ikke at språket begrenser seg til Kina og dalstrøkene sydenfor.
 2. Engelsk - 480 millioner.
 3. Spansk - 332 millioner.
 4. Arabisk - 235 millioner.
 5. Bengali - 189 millioner.
 6. Hindi - 182 millioner.
 7. Russisk - 180 millioner.
 8. Portugisisk - 170 millioner.
Tilsvarende, hva er de to offisielle språkene i norge? Norge har to offisielle språk med nasjonal status, norsk og samisk. Samisk er som eneste språk nevnt i Norges grunnlov. Det er to offisielle målformer av norsk, nynorsk og bokmål. Samisk har tre målformer, nordsamisk, sørsamisk og lulesamisk.

Hva heter de tre samiske skriftspråkene i Norge?

Språkene ble skriftfestet på ulike tidspunkt:

 • Umesamisk var det første samiske språket som omfattende ble tatt i bruk skriftlig.
 • Nordsamisk fikk sine første ordbøker i 1752.
 • Lulesamisk skriftspråk ble beskrevet på 1800-tallet.
 • Sørsamisk fikk egen rettskriving i 1978.
Hvilket av de indoeuropeiske språkene i Europa er eldst? De eldste skriftlige minnesmerkene av indoeuropeiske språk er hettittiske og greske skrifttavler fra 1000-tallet fvt., men vedisk, den eldste indiske språkformen, synes i sin form å gå tilbake til omtrent like tidlig tid, selv om det ble nedtegnet først senere.

Hva er Jamstillingsvedtaket?

Jamstillingsvedtaket slo fast at bokmål og nynorsk er likeverdige målformer som skal være jamstilte skriftspråk i forvaltninga. Det var Ivar Aasen som gjorde grovarbeidet med å utforme det nynorske skriftspråket på attenhundretallet. Grunnlaget var materiale han hadde samlet fra dialektene.

By Jerol Kosiorek

Hvor langt er 24 tommer? :: Hvor mange samiske språk er det i Norge?
Nyttige lenker