Hjem > H > Hva Trodde Samer På?

Hva trodde samer på?

Samenes religion var en naturreligion og besto av flere guder. De trodde på ånder og at naturen var besjelet. Sjamanen, eller noaiden, var samenes prest.

Les mer

Hva trodde samene på før kristendommen?

Samisk religion før kristendommen | Reaidu. Den samisk religionen som eksisterte før kristendommen tok over, var en mangfoldig naturreligion. Noaidien var den religiøse lederen eller den som formidlet kontakt mellom guder eller makter og mennesker. Noaidien sin tromme var både et rituelt redskap og et kart over verden. Følgelig, kan du forklare hva naturreligioner er? Innenfor tidligere forskning ble religionsformer der enten naturen som helhet, eller enkelte dyr, planter eller naturfenomener blir sett på som guddommelige og bevisste, betraktet som en slags motsetning til de store verdensreligionene, og spesielt til de tre monoteistiske religionene, jødedom, kristendom og islam.

Også, hvordan samene lever i dag?

I dag bor og lever samer som andre folk. I de samiske områdene er det fortsatt noen som driver med reindrift, men det er ikke så mange som før. En del samer jobber med turisme, og noen lager samisk kunsthåndverk. Mange driver jordbruk eller fiske. Så, hvordan har norske myndigheter påvirket samene? Fornorsking av samer er resultatet av det kulturpresset og den aktive norske assimileringspolitikken som det samiske folk, med sin kultur og levesett, opplevde fra den norske staten og majoritetssamfunnet i Norge fra tidlig på 1700-tallet og fram til moderne tid, gjennom kirke, skole og andre virkemidler.

Hva er Jupmele?

Da Jupmele, Gud, skapte verden, gjorden han den god og vakker på alle vis. Fjellene ble kledt med gull og sølv. I dalene sprang blomstene fram, og fugl sang overalt. I skogen var hvert eneste blad friskt og grønt, og det fantes ikke en vissen gren. Hvilke praktiske konsekvenser fikk innføringen av kristendommen for samenes liv? Kristendommens påvirkninger i hverdagslivet til samene

Samtidig hadde kristendommen som den ble tolket i Nord-Europa endret seg. Før var det viktigst at man kom til kirken, ble døpt og registrert, samt betalte skatt. Nå var det viktigere med personlig omvendelse. Det kalles for pietisme.

Hvilken rolle spiller Máttaráhkká og sáráhkká i samisk religion?

Máttaráhkká er en modergudinne i samisk religion. Sammen med sine tre døtre Sáráhkká, Juoksáhkká og Uksáhkká spiller hun en sentral rolle i fosterets tilblivelse, svangerskap og fødsel. Så, hva blir en runebomme brukt til? Artikkelstart. Runebomme er en tradisjonell samisk tromme som består av en ramme eller skål av tre som det er spent et skinn over, vanligvis av rein. Den er tradisjonelt brukt til religiøse formål, men brukes i moderne tid også som musikkinstrument.

Når ble samene kristne?

– Sæbjørg Walaker Nordeide har rett i at samer og nordmenn ble kristnet med hard hånd på 1700-tallet. – Da var både samer og nordmenn under det samme presset.

By Pyszka Effinger

Hvilken Apple Watch kan man ringe med? :: Hva slags treningsklokke skal jeg kjøpe?
Nyttige lenker