Hjem > H > Hvilken Religion Tror Samer På?

Hvilken religion tror samer på?

Begrepet samisk religion brukes ofte om før-kristen religion blant samer. Vi finner fremdeles spor av den samiske naturreligionen i dagens samiske kultur. Men majoriteten av den samiske befolkingen tilhører i dag kristendommen.

Les mer

Kan du forklare hva naturreligioner er?

Innenfor tidligere forskning ble religionsformer der enten naturen som helhet, eller enkelte dyr, planter eller naturfenomener blir sett på som guddommelige og bevisste, betraktet som en slags motsetning til de store verdensreligionene, og spesielt til de tre monoteistiske religionene, jødedom, kristendom og islam. Hva er samene i Norge? Samer (nordsamisk: Sámit) er en folkegruppe tradisjonelt bosatt fra Hedmark i sør til Kola-halvøya i øst, med et kjerneområde i de indre delene av Nordkalotten og fjordstrøkene i Nord-Norge. Tradisjonelle samiske leveveier inkluderer reindrift og kombinasjon av småbruk og fiske, men utøves i dag kun av et mindretall.

Folk spør også hvordan ble samene behandlet i norge?

Fra 1850 og fremover helt til over krigen ble samene forsøkt fornorsket, altså assimilert og samisk ble lite eller ikke brukt i skolen. Samene skulle bli norske og lære seg det norske språket. Kofta deres ble byttet til dress og de fikk altså ikke snakke samisk! Så, når begynte kristningen av nordmennene og av samene? Først ble samene i Nord-Troms og Finnmark kristnet i samvirke med norske innflyttere på 1300-tallet. Den østlige samiske befolkingen i Finnmark ble trolig kristnet på 1500-tallet av misjonærer fra den gresk ortodokse kirken. Resten ble kristnet av norske misjonærer på 1700- og 1800-tallet.

Angående dette, hva betyr tamrein?

Tamrein, domestisert (tam eller halvtam) rein som det knytter seg eiendomsrett til, og som nyttes i reindrift. I Norge og Sverige er det aller meste av reindriften samisk. Hvorfor gikk samene over til tamreindrift? Den samiske reindrifta har sitt utgangspunkt i villreinjakt, hvor tamreindrifta gradvis har utviklet seg etter hvert som villreinbestanden gikk tilbake. Den helnomadiske reindrift med hold av store reinflokker og som danner grunnlaget for dagens reindrift har eksistert siden 1600-tallet.

Hvem kan eie reinsdyr?

Bare personer som har rett til reinmerke, jf. § 32, har rett til å eie rein i det samiske reinbeiteområdet. Det er et vilkår for å eie rein at reinen inngår i en siidaandel eller sideordnet rekrutteringsandel som blir drevet av en ansvarlig leder etter reglene i §§ 10 flg. Hvordan feirer samene samefolkets dag? Samene hilser som oftest til hverandre med å si gratulerer med dagen: «Lihkku sámi álbmotbeivviin» på nordsamisk. «Læhkoe saemiej åålmegebiejjine» på sørsamisk. «Vuorbbe sáme álmmukbiejvijn» på lulesamisk.

Hva sier man på samefolkets dag?

februar offisiell flaggdag i Norge. For å gratulere noen med samefolkets dag sier man: Vuorbbe biejvijn! (lulesamisk), Læhkoeh biejjine! (sørsamisk) og Lihkku beivviin!

By Dolf Hindson

Hvilken farge blir blå og grønn? :: Hvor mange Runebommer finnes det?
Nyttige lenker