Hjem > H > Hva Slags Vindu Har Jeg?

Hva slags vindu har jeg?

Alle vinduer er merket med med tall på avstandslisten mellom glassene, og disse er ikke tilfeldige. Alle vinduer er merket med tekniske data, som forteller noe om vinduets produksjon og egenskaper. Merkingen finner du oppgitt på avstandslisten inni vinduet, mellom glassene.

Les mer

Også, hvorfor ligner ordene vindu og window på hverandre?

Siden vi har innlemmet mange engelske ord i norsk, mente hun at vindu kommer av window. Stemmer det? Svar: Nei, det er omvendt. Det er det engelske språk som har opptatt det norrøne ordet vindauga. Hva er vinduer laget av? Vanlig vindusglass blir lagd av sand, soda og kalk som smeltes sammen ved cirka 1500 ℃. Etter at den flytende glassmassen er avkjølt, størkner den, men i motsetning til mange andre materialer skjer det uten at molekylene i glasset blir låst fast i et krystallgitter.

Hva er poenget med sprosser?

Svar: Vindussprosser har vært en del av norsk byggeskikk siden ca. 1740, når den første glassproduksjonen startet i Norge. Tradisjonelt var sprosser med på å forsterke store og små glassfelt. Og av hensyn til produksjon av glasset var sprosser en nødvendighet i vinduer for å få tilfredsstillende lysåpninger. Du kan også spørre hva er det viktigste råstoffet i glass? Det viktigste glassdannende råstoff er silisiumdioksid (SiO2, fra gammelt kalt kiselsyre), i hovedsak kvartssand eller malt kvarts, men også fosforsyre og boroksid er glassdannende stoffer av praktisk betydning. Foruten glassdannende stoff inneholder glass i de fleste tilfeller andre oksider.

Hvorfor kan man se gjennom glass?

Glass er kort fortalt gjennomsiktig fordi elektronene i glass ikke «bremser» synlig lys – i motsetning til i de aller fleste andre materialer. Lys består av partikler som kalles fotoner, og når de treffer et materiale, påvirker de elektronene i det. I forhold til dette, er glass bærekraftig? Glass- og metallemballasje kan gjenvinnes i det uendelige, og er en av de mest miljøvennlige materialene som finnes. Resirkulert glass og metall i vareproduksjonen, gir både økonomiske og miljømessige fordeler for bedriften.

Hva er lysåpning på vindu?

Lysåpningen er fra stender til stender og losholt til losholt. Mål horisontalt, vertikalt og diagonalt. Det beregnes 10 – 15 mm klaring på hver side av det nye vinduet, dvs. at vinduet skal være 20-30 mm mindre enn lysåpningen. Hva er blyglass? Blyglass er et tungt, sterkt lysbrytende glass. Alminnelig vindusglass har omtrent denne sammensetningen: Na2O·CaO·6SiO2. Erstatter man natrium (Na) med kalium (K), og kalsium (Ca) med bly (Pb), får man kaliblyglass, eller blykrystallglass, som gjerne forarbeides til slepne glassartikler.

Du kan også spørre hva er vinduspost?

Losholt er et element som horisontalt deler en vinduskonstruksjon med flere vindusrammer i høyden. Dersom vinduet har flere rammer i bredden, kalles det tilsvarende elementet for vinduspost/post.

By Natika Wershey

Hvordan kan jeg bli en oversetter? :: Når kom glassvindu?
Nyttige lenker