Hjem > N > Når Kom Glassvindu?

Når kom glassvindu?

Da større glassruter kom i produksjon omkring 1700, begynte man å sette dem inn mellom tresprosser med kitt. I Norge måtte alt vindusglass importeres frem til 1755, da innenlandsk produksjon kom i gang.

Les mer

Du kan også spørre hvem oppfant h vinduet?

Det var årstallet da Harald Kvasnes oppfant det kjente Husmorvinduet, og inngikk et samarbeid med forretningsmannen Egil Flakk. På midten av 70-tallet ble navnet endret til H-vinduet, og i dag produseres H-vinduet ved seks fabrikker spredt rundt om i landet. Også, hvor gammelt er vinduet? Glassgjenstand funnet i Egypt for ca. 7000 år siden Gallus Plinius den eldre forteller omkring år 100 e. Kr. en historie om hvorledes glasset ble oppfunnet av fønikerne.

Angående dette, hvor kommer ordet vindu fra?

Vindu er et ord med mangslungen historie. Den norrøne formen var vindauga, dvs. «vind-øye», som egentlig betydde 'hull, åpning til å slippe luft og vind inn gjennom'. En slik glugge i et hus kunne stenges med for eksempel lemmer. Tilsvarende, hvem fant opp glasset? Klart glass ble oppfunnet ca. 100 år etter vår tidsregning. I Syria hadde man funnet ut hvordan man kunne forme glass ved å blåse gjennom et hult rør. Glassblåsere klarte med denne metode produsere store mengder klart glass.

Når kom vinduet til Norge?

Fra begynnelsen av 1700-tallet ble det mulig å fremstille stadig større vindusruter. Det eldste kjente vinduet i vanlige bolighus av tre i Norge er fra 1596, på en bu fra Geithus i Arnafjord i Sogn (påvist av Einar Lexow). I land med vinterkulde begynte man fra omtrent 1900 med såkalte dobbeltvinduer. Når kom Husmorvinduene? På 1960-tallet kom Husmorvinduet. Med store ruter uten sprosser og en vippefunksjon, var det langt enklere å rengjøre. I løpet av få år var det moderne vinduet en suksess i Norge, og masseproduksjonen var i gang.

I forhold til dette, hva er husmorvindu?

«Husmorvindu» var en produktbetegnelse på en spesiell vindustype, der vindusrammen er utstyrt med vindusbeslag som gjør det mulig å åpne rammen nedentil og svinge den ut og rundt om en horisontal akse slik at utsiden til slutt vender inn, uten at noen del av vinduet kommer inn i rommet. Derav, når er vinduet produsert? Hvor finner jeg produksjonsår på vinduet? I karmen på vinduet/glassdøra, på den blanke metallisten mellom glassene, skal det kunne leses av årstall for når vinduet ble produsert.

Dessuten, hvordan tette gamle vinduer?

Beholde de gamle vinduene

Ta av alle listene så forsiktig du kan, og benytt dyttestrimler laget av organisk materiale som lin eller ull, eller mineralull som glassvatt eller steinull, og dytt dette inn der det er behov ved hjelp av en smørkniv eller en spatel. Det er viktig ikke å stappe for hardt.

By Ciapha Drake

Hva slags vindu har jeg? :: Hvordan virker Febermåler?
Nyttige lenker