Hjem > H > Hvem Oppfant Vindu?

Hvem oppfant vindu?

Glassgjenstand funnet i Egypt for ca. 7000 år siden Gallus Plinius den eldre forteller omkring år 100 e. Kr. en historie om hvorledes glasset ble oppfunnet av fønikerne.

Les mer

Hva er det viktigste råstoffet i glass?

Det viktigste glassdannende råstoff er silisiumdioksid (SiO2, fra gammelt kalt kiselsyre), i hovedsak kvartssand eller malt kvarts, men også fosforsyre og boroksid er glassdannende stoffer av praktisk betydning. Foruten glassdannende stoff inneholder glass i de fleste tilfeller andre oksider. Deretter, hvor gammelt er glasset? Fremstilling av glass var begynt allerede i Mesopotamia i bronsealderen for snart fem tusen år siden, men da mest som fargede glassperler. Romerne hadde en betydelig glassproduksjon, spesielt av drikkekar og prydgjenstander, men ennå ikke glass til vitenskap, briller eller teleskoper.

Du kan også spørre er glass flytende?

Etter at den flytende glassmassen er avkjølt, størkner den, men i motsetning til mange andre materialer skjer det uten at molekylene i glasset blir låst fast i et krystallgitter. Vi kan derfor godt betrakte glass som en underavkjølt væske. Hvor ble glass oppfunnet? Klart glass ble oppfunnet ca. 100 år etter vår tidsregning. I Syria hadde man funnet ut hvordan man kunne forme glass ved å blåse gjennom et hult rør. Glassblåsere klarte med denne metode produsere store mengder klart glass.

Tilsvarende, hva er poenget med sprosser?

Svar: Vindussprosser har vært en del av norsk byggeskikk siden ca. 1740, når den første glassproduksjonen startet i Norge. Tradisjonelt var sprosser med på å forsterke store og små glassfelt. Og av hensyn til produksjon av glasset var sprosser en nødvendighet i vinduer for å få tilfredsstillende lysåpninger. Hva er lysåpning på vindu? Lysåpningen er fra stender til stender og losholt til losholt. Mål horisontalt, vertikalt og diagonalt. Det beregnes 10 – 15 mm klaring på hver side av det nye vinduet, dvs. at vinduet skal være 20-30 mm mindre enn lysåpningen.

Dessuten, hva er drikkeglass laget av?

Glass lages av sand, kalk og aske. Kalk tilsettes for å gi glasset bedre holdbarhet. Aske fungerer som smeltemiddel, slik at en ikke trenger så høy varme for å smelte råvarene. I middelalderen ble soda brukt som smeltemiddel i Søreuropa, i Nordeuropa brukte man pottaske. Hvorfor kan ikke drikkeglass resirkuleres? Keramikk,porselen og herdet glass ødelegger gjenvinningsprosessen for glass. Det skal bare 20 gram keramikk/porselen til for å ødelegge ett tonn med glass som sendes til gjenvinning.

Hvorfor ikke drikkeglass i glass og metall?

Ikke alt glass er returglass

Krystall inneholder for eksempel bly, som er et giftig tungmetall – og dette vil vi ikke ha i glass som skal gjenvinnes. Andre typer glass, for eksempel knuste drikkeglass, speil, bildeglass eller vindusruter skal heller ikke kastes i beholder for glass- og metallemballasje.

By Albright

Hvordan kan man se gjennom glass? :: Hvilken brøk har samme verdi som 1 3?
Nyttige lenker