Hjem > H > Hvem Setter Markedsverdi?

Hvem setter markedsverdi?

Tidligere var det takstmannens vurdering som lå til grunn når boligens markedsverdi ble satt, nå er det eiendomsmeglerne selv som setter boligens verdi.

Les mer

Og et annet spørsmål, hvordan beregnes eiendomsskatten ut?

Kommunen beregner et eiendomsskattegrunnlag på maksimum 70 prosent av beregnet markedsverdi. I tillegg kan kommunene redusere eiendomsskattegrunnlaget ytterligere ved bruk av et årlig bunnfradrag. Satsene for skatten er ulik i kommunene, men skal etter et eventuelt bunnfradrag være på mellom 1 og 5 promille. Derav, er prisantydning bindende? Dersom man gir motbud, er det viktig å være klar over at dette er like juridisk bindende som budet kjøper har gitt.

Når man byr på prisantydning eller totalpris?

Husk å se på hva totalprisen blir når du byr. I eksempelet over om du byr akkurat prisantydning vil totalprisen bli 5 050 000 kr. Ofte vil banken gi deg et finansieringsbevis på en totalsum eller si hva du maksimalt kan by på en bolig. Da oppgir de totalprisen på boligen. Er fellesgjeld inkludert i budet? En bank som gir deg en låneramme vil alltid regne inn fellesgjelden i lånerammen. Du kan derfor ikke gi bud på boliger hvis prisantydning OG fellesgjeld overstiger den totale lånerammen, selv om selve prisantydningen er lavere.

Hvor mye kan jeg kjøpe for når det er fellesgjeld?

Fellesgjelden er en del av felleskostnadene som nedbetales. Renter og avdrag blir også betalt gjennom felleskostnadene som du betaler hver måned. Regler i den norske boliglånsforskriften sier at man maksimalt kan låne fem ganger inntekt i lån. Fellesgjelden går også inn under denne regelen. Følgelig, hva sier en takst? For fast eiendom er det ofte ulike former for takster, for eksempel:

  • Verditakst som vanligvis angir omsetningsverdi;
  • lånetakst som angir verdien som långiver setter på eiendommen som pantobjekt;
  • skattetakst som angir verdien som benyttes ved beregning av skatt.

Hvor mye koster en takst?

Prisen for en verditakst av et hus vil variere ut i fra hvor stort det er. Vanligvis ligger prisen på mellom 4.500 – 9.500 kroner. Boligsalgsrapport er en mer omfattende rapport enn verditaksten. Denne er basert på en detaljert sjekkliste med særlig vekt på relevante forhold ved eierskifte og ved salg av bolig. Du kan også spørre hva er en boligsalgsrapport? En boligsalgsrapport er den mest utbredte formen for tilstandsrapport og legger særlig vekt på faktorer som er relevante ved eierskifte av bolig. Rapporten er en grundig dokumentasjon av boligens tekniske tilstand og er laget spesielt for en salgssituasjon.

Så, hva betyr antall rom?

I antall rom er tatt med beboelsesrom på 6 kvadratmeter eller mer som kan brukes året rundt. Kjøkken, bad, wc, vaskerom, gang og liknende regnes ikke med, og heller ikke rom som bare nyttes til næringsvirksomhet.

By Mariande Roucoulet

Hva betyr det å gjenvinne? :: Hva er forskjell på markedsverdi og verditakst?
Nyttige lenker