Hjem > H > Hvilke Kjemiske Stoffer Er Trær Bygd Opp Av?

Hvilke kjemiske stoffer er trær bygd opp av?

Kjemisk sammensetning

Veden består av ca. 40 % cellulose, ca. 25 % hemicellulose og 20–30 % lignin, mens resten er forbindelser som harpiks, garvesyre, fett m.m. I samsvar med denne fordelingen består vedens tørrstoff av 50 % karbon, 43 % oksygen, 6 % hydrogen og 1 % nitrogen og aske.

Les mer

Hvorfor sprekker treverk?

Krymping, svelling, deformasjoner, sprekker

Umiddelbart etter hogst starter en uttørking fra treets overflate, og raskest i treets lengderetning. Det frie vannet fordamper først. Når fuktigheten kommer under fibermetningspunktet, krymper fibrene. Overflaten vil da bli "for trang", ofte med oppsprekking som resultat.
Derav, hva er egenskapene til tre? Tre er lett å skaffe, lett å frakte, lett å bearbeide og sammenføye. Trevirket har dessuten stor styrke og stivhet i forhold til vekten, sammenlignet med andre materialer. Tre har liten varmeledningsevne og lav elektrisk ledningsevne og fungerer på grunn av dette delvis som en god isolator.

Hva er en Kantkrok?

Kantkrok oppstår ved nedtørk- ing av trelast på grunn av for- skjellig (usymmetrisk) lengde- krymping i plankens bredderet- ning (figur 9). Her er forskjellen i lengde- krymping forårsaket av at det ligger tennar på den ene siden. I forhold til dette, hva er tørt treverk? Treverk skal ha fuktinnhold lavere enn 15 vektprosent. I treverk med fuktighet over 17 vektprosent øker faren for råte og muggsoppvekst dramatisk. Hvis fuktinnholdet ligger over 20 vektprosent, er allerede muggsoppen dannet.

Hva er treslag?

Treslag er en betegnelse brukt for type av tre. I forhold til dette, hvor høye blir furutrær? I Sør-Norge blir trea ofte 20—30 meter høge. De høgeste furuene som er målt i Norge finnes i Todalen på Nordmøre, med høgder opptil 40 meter. De tjukkeste trea kan få en diameter på over halvannen meter, og alderen kan gå opp i 500—600 år.

Hva er treets tre hoveddeler?

Treets oppbygging

Tegningene i dette Fokus er forenklede og viser hoved- prinsippene. Bark er døde celler som beskytter vekstlaget innenfor. Bast er levende celler som transporterer byggestoffer nedover i treet. Kambiet består av celler som deler seg.
Hvordan unngå at treverk sprekker? Tørkesprekker er ikke direkte skadelig for kledningen, men er skjemmende. For å unngå synlige tørkesprekker er det best å påføre maling før kledningen spikres opp på fasaden. - Store sprekker og hull i kledningen kan tettes med kitt, sier Trond Riise.

Hvorfor sprekker kledning?

Fordi: Endeveden på stående kledning og ved skjøter/kuttflater er svært utsatt for at malingen sprekker opp fordi treverket trekker inn vann. Om dette får foregå over tid, vil det ende med at treverket begynner å råtne og at malingen løsner, flasser av og at treverket sprekker opp.

By Baxy

Hvor lenge må tre tørke? :: Har Norge en kultur?
Nyttige lenker