Hjem > H > Hvilke Kjennetegn Har Lek?

Hvilke kjennetegn har lek?

Lek er fysisk eller psykisk aktivitet som ikke synes å ha noe (eksplisitt) mål utover seg selv. Lek forekommer hos dyr og mennesker og i alle aldere. Hos barn er lek en fremtredende aktivitet. Lek er en viktig del av barns sosialisering og kultur, og finnes i ulike former og i ulikt omfang i alle samfunn.

Les mer

Hva betyr lekens egenverdi?

Lek er en tilstand som gir lykkefølelse. Barna opplever samhørighet med andre, og det å leke gjør at barn glemmer tid og sted og har oppmerksomheten sin rettet mot leken. Det er disse opplevelsene og følelsene barn får når de leker, som er lekens egenverdi, og det er derfor det å leke er betydningsfullt for barnet. Hva betyr leken for barns samhandling og oppvekst? Leken skal være en arena for barnas utvikling og læring, og for sosial og språklig samhandling. Barnehagen skal inspirere til og gi rom for ulike typer lek både ute og inne. Barnehagen skal bidra til at alle barn kan oppleve glede, humor, spenning og engasjement gjennom lek - alene og sammen med andre.

Hva er Funksjonslek?

Funksjonslek er en betegnelse på første stadium i barns lek. I funksjonslek (kroppslek) rettes aktiviteten først og fremst mot egen kropp, og kroppsbevegelsene preges mer av tilfeldighet enn målrettet atferd og konstruktiv aktivitet. Funksjonsleken antas imidlertid å være grunnleggende for den senere utvikling. Hvorfor er leken viktig for barn utgått yrkesutøvelse HS BUA vg2 lk06 NDLA? Når barnet leker med andre barn eller voksne, lærer det hvordan ulike mennesker reagerer på ulike ting som skjer i leken. Det kan være om noen slår seg, ler av det som blir sagt eller gjort, blir sinte eller lei seg. De lærer å ta initiativet selv, finne på historier og aktiviteter, og å følge andres påfunn og ideer.

Hvordan kan sosialisering påvirke en persons selvbilde?

Gjennom sosialiseringen blir vi ført inn i et fellesskap med andre i vårt samfunn, og danner etter hvert vårt eget selvbilde ut fra dette. ”Et selvbilde er summen av vår selvoppfatning, selvtillit og selvrespekt.” (Gjøsund 2010, s. Hvordan sosialiserer vi oss? Gjennom venner, lærere, kollegaer, fremmede på gaten og medier som internett og TV lærer vi oss hvordan våre handlinger påvirker andre og hvordan andre påvirker oss. Vi skaper oss en identitet utover familien og blir selvstendige individer som er i stand til å delta i samfunnet.

Hvordan påvirker samfunnet identiteten vår?

Et annet forhold som kan påvirke identiteten vår, er hvilken livsfase vi er i. Samfunnets forventninger til den aldersgruppen du er i, spiller en viktig rolle. Et barn former sin identitet fram mot ungdomstiden. Gjennom tenårene frigjøres barnet fra foreldrene og får mer ansvar. Hva og hvem påvirker oss? Når vi lever sammen med andre mennesker, blir vi påvirket av dem. Det er ikke mulig å si hvem som påvirker oss mest, siden det er avhengig av om vi snakker om barndom eller ungdom, skole eller arbeidsliv.

Hva er samfunnets viktigste oppgaver?

Det norske samfunnet kan vi kalle et storsamfunn. Storsamfunnet har som oppgave å dekke universelle behov alle mennesker har. Det kan være behovet for mat, behovet for beskyttelse mot overgrep og behovet for at det tas avgjørelser som angår alle.

By Endor

Hva er lengst nord av Oslo og Bergen? :: Hva skjer i en sosialiseringsprosess?
Nyttige lenker