Hjem > H > Hva Skjer I En Sosialiseringsprosess?

Hva skjer i en sosialiseringsprosess?

Sosialisering er de sosiale prosessene som fører til at individer tar opp, eller internaliserer, samfunnets normer, praksiser og atferdsmønstre. Med andre ord er det prosessen som gjør at individer blir mer som andre i samfunnet.

Les mer

Hva tar barn opp i seg i en sosialiseringsprosess?

Et nyfødt barn møter verden for første gang med stort behov for trygghet og omsorg, men må tidlig lære seg å forholde seg til andre familiemedlemmer. Utviklingen av evnen til å kommunisere gjennom språk og forståelsen av rett og galt inngår i primærsosialiseringen, som foregår i familien. Derav, hva er lek og lekens kjennetegn? Hva kjennetegner lek? Leken er frivillig og indremotivert. Barn kan ikke kommanderes til å leke, men kan gjerne hjelpes i gang av andre barn eller av voksne. Selv om barnet lærer masse gjennom leken, oppfatter barnet leken som noe hun gjør fordi hun har lyst og ikke fordi hun har et mål med det.

Hvilken betydning har lek for barns sosialisering?

Vi vet i dag at leken kan stimulere alle sider ved barnets utvikling. Dette gjelder både språklig, sosial, emosjonell, kognitiv, moralsk og motorisk utvikling. Leken er også med på å utvikle kreativitet, problemløsningsevne og å lære barnet noe om hvordan verden fungerer både sosialt og fysisk. Hvordan påvirker sosialisering vår identitet? Ett resultat av sosialiseringen er at vi som individer utvikler vår identitet. Å utvikle sin egen identitet er «å bli en helt bestemt person».

Man kan også spørre hvorfor er sosialiseringsprosessen viktig?

Gjennom sosialisering lærer menneskene å fungere i et samfunn og får kjennskap til de regler og verdier som det forventes at man skal følge. Sosialisering er dermed den prosessen som gjør at vi tar til oss dette, fra vi blir født til vi dør. Barn møtes med forventninger til hvordan de skal oppføre seg. Så, hva lærer et barn gjennom sosialiseringsprosessen? Familien skal lære barna grunnleggende normer og verdier – at det er stygt å stjele, lyve og slå, og at det er viktig både å samarbeide med andre og kunne stå på egne bein og hevde sine meninger og synspunkter. I hjemmet får barna opplæring i grunnleggende normer og verdier.

Dessuten, hva er sosialisering i barnehagen?

I dag har barnehager en stor rolle i barns sosialisering, der foreldre og barnehageansatte samarbeider og utfyller hverandres roller. Både foreldre og ansatte regnes som barnets signifikante andre i denne prosessen. En del av det som inngår i sosialiseringen av barn er å overføre verdier til dem. Følgelig, hvordan blir barn sosialisert? Sosialisering er en prosess der barnet utvikler seg om unikt individ og på samme tid blir en del av sitt samfunn og sin kultur ved å blant annet utvikle personlig identitet og gruppeidentitet. Sosialisering er ingen enveisprosess, men et samspill mellom barnet og andre barn og voksne.

Tilsvarende, hva forstår jeg med lekens egenverdi?

Mange argumenterer for at leken skal føre til noe, at den skal ha en nytteverdi. For barna selv, derimot, er det leken i seg selv som er målet, det å ha det gøy – gjerne i samspill med andre (Kibsgaard, 2014, s. 354). Dette kaller vi lekens egenverdi.

By Essinger Arnone

Hvilke kjennetegn har lek? :: Hvordan bytte teleoperatør?
Nyttige lenker