Hjem > H > Hvordan Kjenne Igjen En Dialekt?

Hvordan kjenne igjen en dialekt?

dialektenedialektene

  1. Tonegang.
  2. Tjukk l.
  3. Skarre-r.
  4. Palatalisering.
  5. Nektingsadverbet "ikke"
  6. Apokope.
  7. Infinitivsendingen.
  8. Personlig pronomen.

Les mer

Hvordan snakker de i Møre og Romsdal?

I Møre og Romsdal møtest dei store dialektområda nordvestlandsk og trøndersk. Nordmørsk, sunnmørsk og romsdalsk er døme på dialektar i Møre og Romsdal. Nordmørsk høyrer med til Møre og Romsdal fylke, men går språkleg saman med trøndersk og har austnorske, delvis trønderske målmerke. Deretter, hvor sier de ej?

1. person, entallI disse områdene, fylkene
I, ai, ej, æiNord-Trøndelag, Romsdal, deler av Sunnmøre, Oppland og Hedmark.
æ(g), e(g)I største delen av landet: Sørlandet, store deler av Vestlandet, Trøndelag og Nord-Norge.

Hvor snakker de vestlandsk?

Vestlandsk eller vestlandske dialekter er en samlebetegnelse for de dialektene som blir snakket på Vestlandet i området fra Romsdal i nord til Agder i sør. Disse dialektene kan en videre dele inn i nordvestlandske dialekter, sørvestlandske dialekter og sørlandske dialekter. Hva kjennetegner Multietnolektisk norsk? Kan også kalles for eksempel ny norsk eller en urban, multietnolektisk talestil. Kjennetegn er blant annet stakkato uttale, å bytte om på rekkefølgen av ord i setninger og å låne ord fra store innvandrerspråk.

Ta dette i betraktning, hva mener vi med jamning?

Jamning er en lydovergang i tostavelsesord med to korte stavelser i gammelnorsk (jamvektsord) som gjør vokalene i de to stavelsene mer like. Jamning er således et eksempel på fjernassimilasjon. I forhold til dette, hvordan snakke sunnmøring? Typiske sunnmørske ord: He (har), fæ (får), gjenge (går), stende (står), fole (veldig), låke (vondt), haude (hodet). «Ej he fole låkt i haude» betyr da «Jeg har veldig hodepine». Sunnmørsk har en tydelig rulle-r, men grensen for skarre-r er på vei nordover.

Hva er Tonegang?

Tonelag er en form for intonasjon (tonefall) når et ord uttales. Ulikt tonelag kan skille mellom to ord som ellers uttales likt, for eksempel ordene vannet og vanne på norsk. Deretter, hvor i norge finner vi palatalisering? Palatalisering finnes på norsk blant annet i trøndersk og nordnorsk. I russisk og irsk har de fleste konsonanter en vanlig og en palatalisert form.

Hvor sier man ikke i Norge?

De fire dialektområdene er nordnorsk, trøndersk, østnorsk og vestnorsk. Nordnorsk I Nord-Norge sier de fleste e, eg, æ eller æg. Mange sier "ikkje", men i byene og i Finnmark sier de fleste "ikke".

By Griffy Rottman

Hva er jamvekt? :: Hvor stor del av det norske språket består av lånord fra andre språk?
Nyttige lenker