Hvem har rett til innsyn i pasientjournal?
Hovedregelen er at nærmeste pårørende har rett til innsyn, med mindre særlige grunner taler i mot dette. Hvem som er nærmeste pårørende er definert i lovens § 1-3 bokstav b. "Særlige grunner" kan være opplysninger pasienten eller brukeren har gitt uttrykk for at det ikke skal gis innsyn i for pårørende.
Man kan også spørre hva er reglene som gjelder rundt innsynsrett som du har om deg selv?
det er utilrådelig at du får kjennskap til opplysningene av hensyn til helsen din eller forholdet ditt til nære pårørende. opplysningene er omfattet av lovfestet taushetsplikt. det er i strid med åpenbare og grunnleggende private eller offentlige interesser å gi innsyn, medregnet hensynet til deg selv. Derav, hva sier lovverket om oppbevaring av og tilgang på journal? (Krav til oppbevaring og oppbevaringstid) Pasientjournaler skal oppbevares slik at de ikke kommer til skade eller blir ødelagt, og at uvedkommende ikke får adgang til dem. Journalene skal oppbevares til det av hensyn til helsehjelpens karakter ikke lenger antas å bli bruk for dem.
Når har helsepersonell lov til å lese i pasientjournal?
Helsepersonell kan alltid gå inn i en journal dersom pasienten gir samtykke. Det finnes imidlertid mange situasjoner der helsepersonell ikke kan få et gyldig samtykke eller der det er etisk vanskelig å spørre om samtykke. Dette gjelder blant annet i akuttsituasjoner og der pasienter har redusert bevissthet. Har alle leger tilgang til journal? Alle har rett til å se journalen sin og alle har rett til å se hvem som har lest journalen sin. Du kan derfor be om dette hvis du ønsker det. Du kan også be om at deler av journalen din kan bli sperret for enkelte helsepersonell. Du kan lese litt mer om innsyn i pasientjournalen din her.
Hvem har tilgang til pasientjournal?
Pasientjournalen er underlagt taushetsplikt og bare de som trenger informasjon for å gi deg behandling skal ha tilgang til den. Pasientjournalen innholder opplysninger om diagnose, sykdomsforløp, behandling og prøvesvar. Hva er partsinnsyn? Partsoffentlighet, eller partsinnsyn, er den regel i forvaltningsretten at partene i en sak som alminnelig regel har krav på å gjøre seg kjent med alle dokumenter i saken, herunder alle innlegg fra andre (Forvaltningsloven § 18).
Folk spør også hvem har rett på innsyn?
Hovedregelen er at nærmeste pårørende har rett til innsyn, med mindre særlige grunner taler i mot dette. Hvem som er nærmeste pårørende er definert i lovens § 1-3 bokstav b. "Særlige grunner" kan være opplysninger pasienten eller brukeren har gitt uttrykk for at det ikke skal gis innsyn i for pårørende. Kan man be om innsyn anonymt? Om du ønsker å være anonym når du ber om innsyn i en sak, kan du søke om å få tilsendt dokument til valgt e-postadresse. Du kan legge inn en e-postadresse som ikke inneholder navnet ditt, men den må være gyldig for at du skal få tilsendt saken du søker innsyn i.
Så, kan pasienten selv bestemme hvem som skal ha tilsendt epikrisen?
Første ledd. Etter bestemmelsen er det ikke krav om samtykke fra pasienten før epikrisen blir sendt. Av første ledd første punktum fremgår det likevel at pasienten bør ha anledning til å opplyse hvem epikrisen skal sendes til.