Hjem > H > Hva Heter Tallet Over Brøkstreken?

Hva heter tallet over brøkstreken?

En brøk er en måte å representere et tall på ved hjelp av divisjon. Tallet over brøkstreken kalles teller, og tallet under brøkstreken kalles nevner. Nevneren må være forskjellig fra null. Dersom teller er større enn nevner kalles brøken uekte, ellers kalles den ekte.

Les mer

Hva er en brudden brøk?

En brøk hvor teller og nevner er en brøk kalles en brudden brøk. En brudden brøk kan gjøres ubrudden ved å multiplisere teller og nevner med fellesnevneren. Man kan også spørre hva er og utvide en brøk? Å utvide en brøk betyr å multipliseres teller og nevner med samme tall. Brøken beholder samme verdi.

Følgelig, hva er regnereglene for divisjon med brøk?

Når vi skal dividere to brøk, snur vi den bakerste brøken på hodet. Deretter multipliserer vi teller med teller og nevner med nevner. Derav, hva er en brøkstrek? En brøk er et matematisk uttrykk som består av to tall skrevet over hverandre med en strek i midten. Tallet over streken heter teller, mens tallet under streken heter nevner. Streken på mellom tallene kaller vi for en brøkstrek.

Så, hvilken brøk er størst?

For å kunne avgjøre hvilken brøk er størst, må brøkene ha samme nevner. Den enkleste måten å få samme nevner i brøkene på (finne fellesnevner), er å multiplisere nevnere, altså 2⋅4=8. Nå kan du sammeligne brøkene, 22=88 og 34=68. Hvordan å forkorte en brøk? En brøk kan omgjøres til en likeverdig brøk ved å dividere med det samme tallet både i telleren og i nevneren. Dette kalles å forkorte brøken. Både teller og nevner må være delelige på tallet. Det kan være vanskelig å finne ut hvilket tall som kan deles på både teller og nevner.

Hva er en blandet brøk?

Blanda tall. Blanda tall er summen av et heltall og en ekte brøk. Men for å få en enkel skrivemåte, utelater vi plusstegnet. Dessuten, hvordan finne stambrøk? En stambrøk er en brøk hvor telleren er lik 1 og nevneren er et positivt heltall, for eksempel 1/2, 1/3 og 1/12 osv. Disse brøkene ble brukt av egypterne i sin brøkregning. Alle brøker kan skrives som en sum av stambrøker. For eksempel er 13/15 = 1/2 + 1/3 + 1/30.

Derav, hvordan forkorte og utvide brøk?

Når vi utvidet en brøk ved å multiplisere med samme tall i teller og nevner så vi at verdien ikke endret seg. På samme måte kan vi også dividere med samme tall i teller og nevner uten at brøkens verdi endres. Dette kaller vi å forkorte en brøk.

By Baptist

Hva betyr å utvide? :: Har Kjersti Bergesen barn?
Nyttige lenker