Hjem > H > Hvor Mange Dialekter Har Samene?

Hvor mange dialekter har samene?

Det samiske språkområdet strekker seg over deler av Norge, Sverige, Finland og Russland. Samisk kan inndeles i ti ulike språk eller dialekter.

Les mer

Man kan også spørre hvor mange folk snakker samisk?

Det er registrert at mellom 20 000 og 30 000 samer snakker de ulike samiske språka. De mest brukte samiske språka i dag er nordsamisk, lulesamisk og sørsamisk. Antall samer beregnes til å utgjøre i overkant av 100 000 mennesker. Hva betyr Beaivi? Beaivi er en av de sentrale gudene i gammel samisk tro. Solen var oppfattet som far, og Jorden som mor (jamfør titlene på Nils-Aslak Valkeapääs diktbøker, Solen, min far, 1990, og Jorden, min mor, 2004). Solen hadde en sønn og en datter; Solsønnen er samenes stamfar, mens Soldatteren skaffet samene villreinen.

Hvor er samene opprinnelig fra?

Samene er et urfolk som har sine tradisjonelle bosettingsområder i Norge, Sverige, Finland og Russland. Landområdet som samefolket tradisjonelt bebor kalles Sápmi. Den samiske befolkningen bor spredt i alle de land som har delt Sápmi mellom seg, både i og utenfor det tradisjonelle bosettingsområdet. Og et annet spørsmål, hva heter alle de samiske språkene?

Vestlege språk:Sørvestlege språk: Sørsamisk Umesamisk Nordvestlege språk: Pitesamisk Lulesamisk Nordsamisk
Austlege språk:Fastlandet: Kemisamisk Enaresamisk Skoltesamisk/austsamisk Akkalasamisk Kolahalvøya Kildinsamisk Tersamisk

I forhold til dette, hvor stor del av norges befolkning er samer?

Per sto 18 103 personer oppført i valgmanntallet, ifølge Sametinget. Det er mer enn tre ganger så mange som da manntallet ble opprettet i 1989, og 1145 flere enn ved forrige sametingsvalg i 2017. Hvor mange snakker lulesamisk i Norge? I 1990 ble det anslått at totalt 2 000 lulesamer (1 500 i Sverige og 500 i Norge) snakket språket. I 2009 var tallet «under 1 000» og i 2015 «omkring 650». Det snakkes langs Luleälven i Sverige, spesielt rundt Jokkmokk og Gällivare i Norrbottens län, og i Nordland i Norge, i Hamarøy og Sørfold.

Derav, hvordan er statusen til samene i dag?

Ståa for samisk i dag – skjær i sjøen

Sameloven slår fast at norsk og samisk er likestilte. Målet til norske myndigheter har altså gått fra å tvinge samene til å snakke og skrive norsk, til å oppmuntre til bruk av samisk i både skolen, andre offentlige institusjoner og privat.
Derav, hvor mange språk snakker samene? Samiske språk snakkes i Norge, Sverige, Finland og Russland. De ti ulike samiske språkene blir tradisjonelt klassifisert som en del av den finno-ugriske grenen av den uralske språkfamilien. Les mer om finsk-ugriske og uralske språk.

Dessuten, hvor mange snakker sørsamisk i norge?

Undersøkelser fra senere tid anslår at minst 270 personer snakker sørsamisk godt og minst 340 personer forstår språket godt. Ethnologue anslo i 1992 at det finnes 300 sørsamer i Sverige og 300 i Norge, hvorav halvparten snakker språket. Sørsamisk danner et dialektkontinuum med umesamisk.

By Aniakudo

Hva heter dette tegnet _? :: Hvor er Finnmarksvidda?
Nyttige lenker