Hjem > H > Hvilken Grammatisk Endring Har Spredd Seg Fra Bergen Til Hele Landet?

Hvilken grammatisk endring har spredd seg fra Bergen til hele landet?

Opprinnelig ble det brukt rulle-r både i byen og i omlandet, men det er uvisst om skiftet fra rulle-r til skarre-r i Bergen skjedde før eller etter hansatiden. I nyere tid har skarre-r-en spredd seg fra byen til flere og flere av kommunene rundt, der det nå er vanlig at unge folk skarrer mens eldre folk ruller.

Les mer

Angående dette, er norrønt og gammelnorsk det samme?

I Norge har betegnelsen også blitt brukt om middelalderspråket i landområder som ble befolket fra Norge i vikingtiden. Dette fellesspråket kalles nå til vanlig norrønt på norsk, et begrep som dekker både gammelnorsk og gammelislandsk. Hva skjedde med norrønt? Slutten på den norrøne tida

I Noreg døydde det norske skriftspråket ut i overgangen mellom norrønt og nynorsk. Dansk tok over som administrasjonsspråk, og fram mot 1500-talet låg talemålet langt frå det gamle, norrøne skriftspråket.

Deretter, hva kjennetegner den norrøne litteraturen?

Følgende temaer var sentrale i norrøn litteratur:

Norrøn mytologi (Den eldre Edda, Den yngre Edda). Heltedåder fra vikingtiden (Heltedikt, skaldedikt, islendingesagaer). Forholdet til slekten, også kalt ætten (islendingesagaer). Kjærlighet, sjalusi og hevn (blodhevn) og drap (heltedikt, islendingesagaer).
Hvor lå vikingenes Kattegat? Ragnar Lodbrok i serien «Vikings»:

Der hvor serien virkelig tar seg friheter er med navnet Kattegat. I seriens Kattegat bor Ragnar innerst i en fjord med høye fjell på alle sider. Virkelighetens Kattegat er et havområde som ligger mellom Jylland i Danmark og den svenske vestkysten.

Man kan også spørre hva er en vikingferd?

I vikingtiden strømmet folk fra Skandinavia ut i verden. De plyndret, handlet, kriget, oppdaget og erobret nytt land, bygde gårder og grunnla byer. Tilsvarende, hvilke land hadde flest vikinger? Danmark. Danske vikingkonger hersket i perioder over store deler av nabolandene Norge og Sverige. Med sine rundt 500 000 innbyggere var Danmark det mest folkerike av de nordiske landene og fikk tidlig en sterk kongemakt. Det viser blant annet byggingen av Dannevirke på 600-tallet.

Hva skiller Eddadiktene og Skaldediktene?

Skaldediktene skiller seg fra eddadiktene for de handler om faktiske personer og hendelser. mens eddadiktene handler om feks guder og er fulle av myter og sagn. Og et annet spørsmål, hvordan skrev vikingene tall? Men vikingene hadde ikke noe tallsystem, og har trolig brukt småsteiner til å legge sammen og trekke fra – slik blant andre romerne hadde gjort lenge før dem. Mengdeangivelsen ble skrevet ned med tegn som minnet om romertall, der hvert tegn sto for et bestemt antall.

Deretter, hva er et høvdingdømme?

Betegnelsen ble særlig brukt om en høvding uten et nærmere kjent maktområde. Ved inngangen til vikingtiden var det høvdingene som hadde makten. Trolig fantes det rundt 20 større og 60-70 mindre høvdingdømmer i Norge. Disse ble etterhvert nedkjempet under rikssamlingen.

By Alby

Hva heter de forskjellige figurene i matte? :: Hva slags varer handlet vikingene med?
Nyttige lenker