Hjem > H > Hva Slags Varer Handlet Vikingene Med?

Hva slags varer handlet vikingene med?

Kva hadde dei med seg heim? Trælar, sølv, gull, smykke, perler, glas, krydder, sverd, brynjer, drikkebeger, valnøtter, silke og andre fine tekstilar er eksempel på varer som vikingane hadde med seg heim att. Sjølv om vikingane ikkje brukte pengar i byrjinga, var dei glade i sølvet som myntane var laga av.

Les mer

Hva skjer med talemålet i Mellomnorsk tid?

Mellomnorsk tok gradvis over for det norrøne språket etter svartedauden hadde herjet landet omkring 1349. Talemålet i Norge hadde da begynt å endre seg betydelig fra den klassiske norrøne grammatikken, og det innfløkte norrøne bøyingssystemet ble kraftig forenklet. Kan du forklare hvorfor det norrøne språket gikk til grunne? Nevn noen årsaker til at det norrøne skriftspråket gikk til grunne. Svartedauden, det ble ikke skrevet originallitteratur på norrønt, Norge kom under et Dansk styre i 1380 og Svenske, Danske og Nordtyske adelsmenn tok over mye av makten. Bibelen ble ikke skrevet på norsk.

Dessuten, hvor kom de første vikingene fra?

Vikingene [viking], av norrønt víkingr, var sjøfarere fra området som i dag kalles Skandinavia. I den sene jernalderen deltok vikingene i landnåm, plyndring, militære ekspedisjoner og handelsvirksomhet langs kyster og elver vestover, sørover og østover i Europa fra omkring år 800 og frem til slutten av 1000-tallet. Dessuten, hva skrev vikingene om? Vikingane skreiv ved å skjera runene inn i tre, bein eller stein. Rette strekar er lettare å skjera enn krumme strekar.

Angående dette, hva gjorde trellene?

Ifølge diktet Rigstula, som er en del av Edda-verkene, blir trellene beskrevet som bunnsjiktet i samfunnet. De gjorde tunge og kjipe oppgaver på gårdene, som å grave torv eller passe på griser, ifølge Norgeshistorie.no. De kunne også bli seksuelt utnyttet. Det fantes sannsynligvis mange forskjellige typer slaver. Hva byttet vikingene bort? Kjøtt kunne byttes mot korn, en kniv kunne byttes mot smør, osv. Varebytte har satt få spor i skriftlige kilder og arkeologisk materiale, men i vikingtidsbyen Hedeby i datidens Danmark er det funnet en runeinnskrift som forteller at Oddolv byttet et skjold mot oterskinn.

Også, hva hadde vikingene på seg?

Vikingene levde av naturen og laget klærne sine av ull, lin, og dyreskinn i produksjonen av sine klær. Vikingene trengte så mye varme klær fordi de levde i det kalde norske klimaet. Det var stor kjønnsforskjell i klærne til vikingene. Menn kledde seg ofte i klassiske tunikaer, som strakk seg nedover buksene deres. Hvem kunne lese og skrive i mellomnorsk tid? Det ble innført skoleplikt i Danmark-Norge. Alle skulle lære å lese biblen. Både bibelen og alle andre bøker som ble brukt på skolen var skrevet på dansk. Norske barn lærte derfor å lese og skrive på dansk og ikke på norsk.

Hva kom etter mellomnorsk?

Artikkelstart. Mellomnorsk er ei nemning på språket som vart snakka og skrive i Noreg i seinmellomalderen, frå rundt 1370 til 1525. Mellomnorsk avløyste norrønt og utvikla seg vidare til nynorsk. Bakover i tid blir grensa mellom norrønt og mellomnorsk ofte sett til 1370.

By Platus Heeney

Hvilken grammatisk endring har spredd seg fra Bergen til hele landet? :: I hvilket land startet bolsjevikene en revolusjon?
Nyttige lenker