Hjem > H > Hvis Hvem Sin?

Hvis Hvem sin?

Hvems eller hvem sin eller hvis? I konservativt bokmål brukes 'hvis'. I bokmål kan man også bruke 'hvem sin'.

Les mer

Hvilken språkfamilie tilhører det norske språket?

For eksempel tilhører norsk språkgruppa germansk, men germansk er en undergruppe av indoeuropeiske språk, og er derfor ingen språkfamilie. Den eldste kjente stamfaren til norsk er protoindoeuropeisk, og norsk er derfor medlem av den indoeuropeiske språkfamilien. Man kan også spørre hva er liberaliseringsvedtaket? Allerede sommeren 1972 gjorde rådet det såkalte liberaliseringsvedtaket, som innebar at elever som ønsket det, kunne bruke sentrale riksmålsformer i skolearbeid. Vedtaket var en forløper for en mer omfattende rettskrivningsreform i 1979, hvor en rekke vanlige riksmålsformer ble tatt inn i bokmål.

Man kan også spørre hvor mange prosent av norges befolkning snakker bokmål?

Bokmål er en av to offisielle målformer av norsk skriftspråk, hvorav den andre er nynorsk. I skrift benyttes bokmål av anslagsvis 90 % av befolkningen i Norge. Når ble landsmålet Jamstilt med det almindelige Bogsprog? I 1885 vart landsmål (nynorsk) offisielt jamstilt med det som i stortingsvedtaket vart kalla vort almindelige Skrift- og Bogsprog. Landsskulelova av 1889 brukte nemninga det almindelige Bogmaal. Frå slutten av 1800-talet kom Riksmål i bruk.

Hvor i landet snakker man nynorsk?

Etter grensene fra 2020 er det tre fylker som har erklært at de har nynorsk som språkform: Vestfold og Telemark, Møre og Romsdal og Vestland. I Rogaland er også flertallet av kommunene nynorskkommuner, men fylket har likevel erklært seg målformsnøytralt. Man finner nynorskkommuner i 7 av 11 fylker. Hvorfor ble Norsk språknemnd opprettet? Norsk språknemnd skulle på grunnlag av vitenskapelig gransking gi myndighetene og allmennheten råd og rettledning i språkspørsmål og fremme tilnærming mellom de to skriftmålene på norsk folkemåls grunn.

Ta dette i betraktning, hva er å være kjønnsnøytral?

Et kjønnsnøytralt språk kan brukes for å referere til personer uten å forutsette at de er kvinner eller menn. Derav, er hen godkjent i norge? Seksjonssjefen sier at det som er litt spesielt med hen, er at det er et rettskrivingsvedtak om et nytt, personlig pronomen. Blir hen endelig vedtatt, blir det som et personlig, kjønnsnøytralt pronomen i norske ordbøker.

Folk spør også når skal man bruke han og ham?

Her er et annet tips når det gjelder «han» eller «ham»: Du kan prøve å bytte ut ordet «han» med «hun». Hvis setningen da blir rar, er det ordet «ham» du skal bruke. Eksempel: «Jeg slo han på målstreken.» Hvis du bytter ut ordet «han» med «hun», blir setningen «Jeg slo hun på målstreken».

By Dulla Engellant

Hvilken skrifttype skal jeg bruke på eksamen? :: Kva er språkrådet?
Nyttige lenker