Hjem > K > Kva Er Språkrådet?

Kva er språkrådet?

Språkrådet gir råd og formidler kunnskap om språk, språkbruk og språkarbeid. Rådgivning på nett, nettordbøker, kurs, seminarer og publikasjoner er viktige verktøy i dette arbeidet. Vi forvalter rettskrivningen i nynorsk og bokmål og følger med på hvordan språket utvikler seg.

Les mer

Dessuten, hvis språkrådet?

Hvis er mest brukt. Slik står det i Bokmålsordboka: Mellom 1959 og 2005 var viss en såkalt sideform, det vil si innenfor rettskrivningen, men utenfor læreboknormalen (en snevrere norm). Siden 2005 har de to variantene vært formelt jamstilte i bokmål. Hvilket språkråd har vi i Norge? Norsk: bokmål og nynorsk

I muntlig bruk står dialektene sterkere enn i de fleste andre land, og blandingsformer av dialekter og normaltalemål er også mye brukt. Det offisielle normeringsorganet for norsk skriftspråk er Språkrådet. Bokmål og nynorsk er formelt likestilte (lov om målbruk i offentlig tjeneste, 1980).

Tilsvarende, når vart norsk språkråd oppretta og kva var oppgåva til dette rådet?

Norsk språkråd ble oppretta i 1972. Det var et organ i Språkfredkomiteen. Oppgava til norsk språkråd var å følgje utviklingen av norsk skriftspråk og talespråk og samarbeide i dyrkinga og normeringa av våre to målformer og støtte opp om utviklingstendenser som på lengre sikt fører målformene tettere sammen. Deretter, kan man bruke hen? Hen er et kjønnsnøytralt eller kjønnsmangfoldig pronomen i tredje person entall. Det kan brukes der kjønn er ukjent, og da i stedet for hun/han eller vedkommende. Det kan også benyttes der kjønn er uten betydning eller der hvor personer ikke definerer seg som mann eller kvinne.

Også, kvifor lærer vi nynorsk?

Grunnen til at vi har sidemål på skolen er fordi vi har to likestilte skriftspråk i norsk. Dette er vedtatt av Stortinget. For noen er nynorsk sidemål, og for andre er det bokmål som er sidemål - det kommer an på hva vi har som hovedmål der vi bor. Ta dette i betraktning, er riksmål nynorsk? Riksmål og landsmål var navnene på de to offisielle norske språkformene fram til 1929. Navnene ble da endret til bokmål og nynorsk.

Og et annet spørsmål, hva betyr ordet hade?

Dette er jo ei forkorting av uttrykket «Ha det bra!» eller «Ha det godt!». Det blir ikkje rettare med «Hade!» berre fordi ein skriv på nettet. Folk kan sjølvsagt fritt velje å bryte med rettskrivinga, men det er ei anna sak. Då bør dei for konsekvensens skuld òg skrive «Hade bra!» og «Hade på bade!». Angående dette, når bruker man hvis? HVIS er en subjunksjon som bare brukes i vilkårssetninger (conditional clauses). Det betyr at det som omtales i den ene setningen, er avhengig av det som omtales i den andre. Eksempler: Hvis du kommer hjem før meg, må du lage middag.

Når bruker man om og hvis?

Det er ofte slik at to ord på norsk kan være synonymer eller brukes likt i noen sammenhenger – mens det i andre sammenhenger betyr noe annet. Dette er tilfellet med hvis og om. Hvis er en subjunksjon og om kan også være en subjunksjon. Om og hvis kan brukes på samme måte når det er vilkårssetninger.

By Reseda

Hvis Hvem sin? :: Hvilken funksjon har språklige bilder?
Nyttige lenker