Hjem > H > Hva Er Språkrådet?

Hva er språkrådet?

Språkrådet gir råd, formidler kunnskap, tar initiativ til samarbeid og fører tilsyn for å følge opp den norske språkpolitikken. Vi informerer på nettsidene og i publikasjonene våre om god og rett norsk. Vi svarer på språkspørsmål på e-post, i sosiale medier og på telefon.

Les mer

Så, hva betyr scoop på norsk?

det at man uventet får tak i, finner noe sjeldent, verdifullt e.l. Ta dette i betraktning, hva er avløser ord? Et avløserord er: Et hjemlig ord/uttrykk som i allmennspråket benyttes med samme betydning som og i stedet for et importord. Med ”importord” menes her et ord fra et fremmed språk – i dag først og fremst engelsk – som er tatt i bruk i morsmålet med ingen eller liten tilpasning av skrivemåte og uttale.

Hva er catwalk på norsk?

ImportordAvløserord
catwalkmotemolo
chatnettprat
chatbotsamtalerobot, praterobot
chatteprate på nettet, nettprate, (humor.:) tjatte, tjatre
Hva gjør norsk språkråd? Norsk språkråd

Blant de viktigste oppgavene til rådet har vært normering av bokmål og nynorsk, språklig rådgiving og språklig kvalitetssikring av lærebøker. I 1994 fikk rådet i oppgave å føre tilsyn med statsorganer under departementsnivå når det gjaldt gjennomføringen av målloven.

Dessuten, hva betyr ordet hade?

Dette er jo ei forkorting av uttrykket «Ha det bra!» eller «Ha det godt!». Det blir ikkje rettare med «Hade!» berre fordi ein skriv på nettet. Folk kan sjølvsagt fritt velje å bryte med rettskrivinga, men det er ei anna sak. Då bør dei for konsekvensens skuld òg skrive «Hade bra!» og «Hade på bade!». Du kan også spørre hva betyr scoop varmepumpe? SCOP står for Seasonal Coefficient of Performance og sier noe om varmepumpens evne til energisparing gjennom et helt år. Jo høyere årsvarmefaktor en varmepumpe har desto lavere strømforbruk og lavere strømregning kan man forvente. SCOP er basert på fabrikkdata og man finner det på varmepumpens energimerke.

Hva er SKUP?

SKUP-prisen deles ut av Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse (SKUP) for fremragende undersøkende journalistikk. Den består av en statuett utformet av kunstneren Synnøve Korssjøen, samt 50 000 kroner. Hva er et låneord? Lånord er ord som på et gitt tidspunkt er overtatt fra et annet språk, og som ikke er nedarvet fra språkets eldste tilgjengelige eller rekonstruerte form. Lånord kommer gjerne inn i et språk sammen med den tingen eller det forholdet det beskriver.

Hva betyr Oversettelseslån?

Oversettelseslån er det fenomen at ord og uttrykk i et språk oversettes mer eller mindre direkte til et nytt språk og brukes i dette språket. I vårt tilfelle dreier det seg om engelske ord og uttrykk som oversettes til norsk og brukes i norsk.

By Judson Setliff

Hva er baby på engelsk? :: Hvordan lese bøker på Kindle?
Nyttige lenker