Hjem > H > Hvilket Oppgaver Har Språkrådet?

Hvilket oppgaver har Språkrådet?

Språkrådet gir råd, formidler kunnskap, tar initiativ til samarbeid og fører tilsyn for å følge opp den norske språkpolitikken. Vi informerer på nettsidene og i publikasjonene våre om god og rett norsk. Vi svarer på språkspørsmål på e-post, i sosiale medier og på telefon.

Les mer

Og et annet spørsmål, hva betyr språkrådet?

Språkrådet er statens rådgivende organ i spørsmål som gjelder norsk språk (bokmål, nynorsk og minoritetsspråk), både overfor offentlige institusjoner og allmennheten. Språkrådet har to forløpere. Norsk språknemnd ble opprettet i 1952. Hvorfor ble norsk Språknemnd opprettet? Norsk språknemnd skulle på grunnlag av vitenskapelig gransking gi myndighetene og allmennheten råd og rettledning i språkspørsmål og fremme tilnærming mellom de to skriftmålene på norsk folkemåls grunn.

Derav, hvilket språkråd har vi i norge?

Norsk: bokmål og nynorsk

I muntlig bruk står dialektene sterkere enn i de fleste andre land, og blandingsformer av dialekter og normaltalemål er også mye brukt. Det offisielle normeringsorganet for norsk skriftspråk er Språkrådet. Bokmål og nynorsk er formelt likestilte (lov om målbruk i offentlig tjeneste, 1980).
Og et annet spørsmål, når vart norsk språkråd oppretta og kva var oppgåva til dette rådet? Norsk språkråd ble oppretta i 1972. Det var et organ i Språkfredkomiteen. Oppgava til norsk språkråd var å følgje utviklingen av norsk skriftspråk og talespråk og samarbeide i dyrkinga og normeringa av våre to målformer og støtte opp om utviklingstendenser som på lengre sikt fører målformene tettere sammen.

Dessuten, kan man bruke hen?

Hen er et kjønnsnøytralt eller kjønnsmangfoldig pronomen i tredje person entall. Det kan brukes der kjønn er ukjent, og da i stedet for hun/han eller vedkommende. Det kan også benyttes der kjønn er uten betydning eller der hvor personer ikke definerer seg som mann eller kvinne. Hva betyr ordet hade? Dette er jo ei forkorting av uttrykket «Ha det bra!» eller «Ha det godt!». Det blir ikkje rettare med «Hade!» berre fordi ein skriv på nettet. Folk kan sjølvsagt fritt velje å bryte med rettskrivinga, men det er ei anna sak. Då bør dei for konsekvensens skuld òg skrive «Hade bra!» og «Hade på bade!».

Hvis Språkrådet?

Hvis er mest brukt. Slik står det i Bokmålsordboka: Mellom 1959 og 2005 var viss en såkalt sideform, det vil si innenfor rettskrivningen, men utenfor læreboknormalen (en snevrere norm). Siden 2005 har de to variantene vært formelt jamstilte i bokmål. Angående dette, er riksmål nynorsk? Riksmål og landsmål var navnene på de to offisielle norske språkformene fram til 1929. Navnene ble da endret til bokmål og nynorsk.

Hva var grunnen til at Arbeiderpartiet ønsket et samnorsk språk?

Drømmen om et samnorsk språk

Egentlig ønsket alle at Norge på sikt skulle ha kun ett norsk skriftspråk. I første halvdel av 1900-tallet handlet derfor språkpolitikken i Norge om hvordan en kunne få de to målformene til å nærme seg hverandre.

By Ced Urik

Hva menes med avløserord? :: Hva er en ISO standard?
Nyttige lenker