Hjem > H > Hva Språkrådet?

Hva Språkrådet?

Språkrådet er statens rådgivende organ i spørsmål som gjelder norsk språk (bokmål, nynorsk og minoritetsspråk), både overfor offentlige institusjoner og allmennheten. Språkrådet har to forløpere. Norsk språknemnd ble opprettet i 1952.

Les mer

Også, hvor mange språk snakkes det i norge?

Språkrådet har fire fagråd med språkkyndige og språkengasjerte personer fra hele samfunnet. Man kan også spørre hva er avløserord eksempel? Avløserord – altså norske ord for utenlandske – skal være selvforklarende, de skal være mulig å forstå hva de beskriver, minnepinne er et eksempel på et ord jeg liker godt. Men nerk er ikke selvforklarende for de av oss som ikke har det i dialekten og ordforrådet vårt.

Angående dette, hvordan få rss feed?

I nettleserens adressefelt. I en del nettlesere vises det et RSS-ikon når du er inne på nettsider som tilbyr RSS-kilde. Da kan du trykke på dette ikonet i adressefeltet, og så vil RSS-feeden åpnes. Hva er oppgaven til Språkrådet? Språkrådet gir råd, formidler kunnskap, tar initiativ til samarbeid og fører tilsyn for å følge opp den norske språkpolitikken. Vi informerer på nettsidene og i publikasjonene våre om god og rett norsk. Vi svarer på språkspørsmål på e-post, i sosiale medier og på telefon.

Man kan også spørre hva gjør norsk språkråd?

Norsk språkråd

Blant de viktigste oppgavene til rådet har vært normering av bokmål og nynorsk, språklig rådgiving og språklig kvalitetssikring av lærebøker. I 1994 fikk rådet i oppgave å føre tilsyn med statsorganer under departementsnivå når det gjaldt gjennomføringen av målloven.
Man kan også spørre er riksmål nynorsk? Riksmål og landsmål var navnene på de to offisielle norske språkformene fram til 1929. Navnene ble da endret til bokmål og nynorsk.

Man kan også spørre hva er liberaliseringsvedtaket?

Allerede sommeren 1972 gjorde rådet det såkalte liberaliseringsvedtaket, som innebar at elever som ønsket det, kunne bruke sentrale riksmålsformer i skolearbeid. Vedtaket var en forløper for en mer omfattende rettskrivningsreform i 1979, hvor en rekke vanlige riksmålsformer ble tatt inn i bokmål. Derav, hva var liberaliseringsvedtaket? Liberaliseringsvedtaket for bokmål kom i 1981. Formålet var å åpne for større valgfrihet i språket. Kva fekk opphevinga av NRKs monopol på radio og fjernsyn å seie for det språklege mangfaldet i landet?

Så, hvor i landet snakker man nynorsk?

Etter grensene fra 2020 er det tre fylker som har erklært at de har nynorsk som språkform: Vestfold og Telemark, Møre og Romsdal og Vestland. I Rogaland er også flertallet av kommunene nynorskkommuner, men fylket har likevel erklært seg målformsnøytralt. Man finner nynorskkommuner i 7 av 11 fylker.

By Ronal Jarrard

Hva er den beste nettleser? :: Hvordan snu telefonen?
Nyttige lenker