Hjem > H > Hvilke Råvarer Hører Til Samisk Mattradisjon?

Hvilke råvarer hører til samisk mattradisjon?

Tradisjonell samisk mat tar fortsatt utgangspunkt i slakt av sau og eller rein, fisk, bær og vekster som syreblad og kvann. Disse produktene blir kokt, stekt, saltet, røyket og tørket.

Les mer

Hva betyr det at samene er et urfolk?

Samene var her før statsgrensene ble til

Med andre ord et folk som var her før statsgrensene ble til og som fortsatt er et folk med en egen kultur og et noenlunde eksisterende samfunnsliv. At samene var her før grensene mellom Norge, Sverige, Finland og Russland ble fastlagt er det ikke noe tvil om.
Angående dette, hva er daidda? Moderne kunst kalles på samisk dáidda. Dáidda er i denne sammenheng et nyskapt samisk begrep for det som vanligvis oppfattes som kunst.

Du kan også spørre hvorfor var joik forbudt?

På 1950-tallet var det forbudt å bruke joik i skolen i samiske områder. Noe av bakgrunnen for at joiken var kontroversiell kan være dens tilknytning til noaiden (sjaman) og før-kristen mytologis ritualer. Samtidig var joiken sterkt rotfestet i kulturen, og tradisjonen ble vedlikeholdt. Hvordan levde samene tradisjonelt? I Norge har samene tradisjonelt bodd i områdene fra Finnmark i nord til Hedmark i sør. Samenes levevis har vært tilpasset naturen rundt dem. De har tradisjonelt levd av jakt, fiske, reindrift eller jordbruk. I dag er samene en del av det moderne samfunnsliv, bor også i byer og finnes i alle yrker.

Hva heter samelue?

De samiske luene varierer mye mellom kvinner og menn og mellom de ulike delene av Sampi (Sameland). Mannslua fra det nordsamiske området har 4 lange tupper, og kalles også firevindslue eller stjernelue. Vår samelue er en Firevinderslue (kopi) i blått. Hvorfor ble samene forsøkt fornorsket? Hensikten med den norske stats omfattende assimileringspolitikk overfor samer og kvener, var utvilsomt å utslette kultur, språk, historie og tradisjoner knyttet til opplevelsen av samisk eller finsk/kvensk identitet. Det gjaldt både for enkeltindivider og for samer og kvener som folkegrupper (folk).

I forhold til dette, hva er en kofte?

Kofte, også skrevet kufte, er en fellesbetegnelse på ulike typer, ofte tjukke, åpne eller lukkede klesplagg til å dekke overkroppen med. Det kan være side jakker, korte frakker eller trøyer til å trekke over hodet. På norsk brukes i dag ordet kofte først om fremst om samekofter, strikkejakker og bunadsjakker. Ta dette i betraktning, hvor snakkes det samisk? De mest brukte samiske språkene i Norge i dag er nordsamisk, lulesamisk og sørsamisk. Pitesamisk og østsamisk er i en vitaliseringsfase i Norge. De samiske språkområdene strekker seg tradisjonelt over deler av Norge, Sverige, Finland og Russland.

Kan alle bli same?

Innmelding via internett

Alle samer fra Norge som er over 18 år eller fyller 18 år i valgåret, har rett til å registrere seg i valgmanntallet.

By Caiaphas Ruddick

Hvor lenge varer en mobiltelefon? :: Hvilke jobber har samene?
Nyttige lenker