Hjem > H > Hvilke Jobber Har Samene?

Hvilke jobber har samene?

Selv om det samiske området er nord i Norge, bor det samer i mesteparten av landet. I dag bor og lever samer som andre folk. I de samiske områdene er det fortsatt noen som driver med reindrift, men det er ikke så mange som før. En del samer jobber med turisme, og noen lager samisk kunsthåndverk.

Les mer

Så, hva er viktig for samiske kulturen?

Tradisjonelt står fiske, jakt, fangst, sanking, håndverk og reindrift sentralt i samisk tradisjon. Kva Kjenneteiknar samisk kultur? Den samiske kulturen har de siste årene fått et oppsving, og handler i dag om langt mer enn bare fargerike kofter og reindrift. Den samiske kulturarven gjennomsyrer i dag også moderne kulturuttrykk – alt fra rapmusikk og arkitektur til samtidskunst og nyskapende design.

Hva er samisk litteratur?

Det samiske språket er svært sentralt innenfor samisk litteratur. Ennå skriver de fleste samiske forfattere på morsmålet, i motsetning til mange andre urfolk rundt om i verden. Språket sett på som vår viktigste tradisjons- og kunnskapsbærer og dette er viktig også innenfor samisk litteraturforskning. Folk spør også hva slags klær bruker samene? Samedrakt (samekofte, eller bare kofte) er tradisjonelle samiske klær, tidligere laget av reinskinn og sener, i dag mer vanlig laget av ull, bomull eller silke. Andre navn er gákti på nordsamisk, gapta eller gåptoe på sørsamisk og gáppte på lulesamisk.

Så, kan samer stemme ved stortingsvalg?

Sametingsvalg er det i Norge hvert fjerde år. Alle samer som er registrert i Sametingets valgmanntall, samemanntallet, har stemmerett. Sametingsvalget og det det norske stortingsvalget avvikles på samme dag, hvert fjerde år. Angående dette, hvordan utnytter samene naturens ressurser? Samene utnytter ressurser de også, som alle andre. Vi selger olje og gass til utlandet og tjener store penger på det, men samene utnytter mest naturen og det den har å tilby. De driver mye med fiske og jordbruk, men det vi kanskje forbinder mest med urfolket fra nord, er reindrift.

Derav, hva er samenes mest kjente tradisjonsrett?

Reinkjøttet er naturlig nok utgangspunktet for mange samiske tradisjonsretter. Bidos er den mest kjente. Hva betyr å gande? Ganding, av og til skrevet ganning, forstås i dag som (ondsinnede) trolldomskunster utført av samer. «Å gande» eller «å sette gand» betyr i moderne forstand å utøve trolldom, nærmere bestemt å kaste vondt over folk, helt abstrakt.

Hva er spesielt med å være samisk i dag?

I dag fungerer det samiske samfunnet på samme måte som andre moderne samfunn. Nomadelivet er erstattet med fast bosted. Langt færre enn tidligere lever av reindrift. Det bor samer over hele landet, men mest konsentrert bosetting finnes nord for Saltfjellet.

By Jerrome Armer

Hvilke råvarer hører til samisk mattradisjon? :: Hvilke breddegrad ligger Oslo?
Nyttige lenker