Hjem > H > Hvordan Kan Staten Styre Kommunene?

Hvordan kan staten styre kommunene?

Statens styring av kommunesektoren må balanseres mellom nasjonale hensyn og hensynet til det kommunale selvstyret. Kommunene og fylkeskommunene skal ha rom for å prioritere og å tilpasse tjenester i tråd med lokale forhold og behov.

Les mer

Hvem er leder i kommunestyret?

Ordføreren er den fremste tillitsmann blant de folkevalgte i en kommune og møteleder for kommunestyret. Så, hva bestemmer fylkene? Viktige fylkeskommunale oppgaver:

ANSVAR: Fylkeskommunen har ansvar for videregående skole, tannlege, transport, fylkesveier og fylkesbibliotek. Den øverste politiske lederen i en kommune er ordføreren. I fylkeskommunen er det fylkesordføreren som er øverste leder.

I forhold til dette, hva er norges største fylke?

Viken blir befolkningsmessig det største fylket med over 1,2 millioner mennesker. Troms og Finnmark blir det største i areal, men med færrest innbyggere – vel 243.000. Hva heter Norges 11 fylker? Norges fylker

  • Viken (sammenslåing av Akershus, Buskerud og Østfold)
  • Innlandet (sammenslåing av Hedmark og Oppland)
  • Vestfold og Telemark (sammenslåing av Vestfold og Telemark)
  • Agder (sammenslåing av Aust- og Vest-Agder)
  • Rogaland (uendret)
  • Vestland (sammenslåing av Hordaland og Sogn og Fjordane)
  • Møre og Romsdal (uendret)

Derav, hva heter de 11 nye fylkene?

januar 2020: Viken (tidligere Buskerud, Akershus og Østfold), Innlandet (tidligere Oppland og Hedmark), Vestfold og Telemark (tidligere Vestfold og Telemark), Agder (tidligere Vest- og Aust-Agder), Vestland (tidligere Sogn og Fjordane og Hordaland) og Troms og Finnmark (tidligere Troms og Finnmark). Hva betyr fylkestingsvalg? Kommunestyre- og fylkestingsvalg er allmenne valg til kommunestyrer og fylkesting i Norge. Slike politiske valg for alle med stemmerett blir avholdt en mandag (og eventuelt søndagen i forkant) i september hvert fjerde år. Samme dato(er) gjelder for alle kommuner og fylker.

Følgelig, hva er den største byen i viken?

Fredrikstad blir den største byen i Viken, men Bærum blir Vikens største kommune basert på innbyggertall. Fylkeshovedsteder blir Oslo (fylkeskommunens hovedadministrasjon), Drammen (fylkeskommunale funksjoner) og Sarpsborg (fylkeskommunale funksjoner). Tilsvarende, hvilke oppgaver staten skal ha ansvar for? Staten, eller statsforvaltningen, som vi ofte kaller den, har som hovedoppgave å sette i verk det som Stortinget bestemmer, enten det skjer i form av lover, bevilgning av penger eller andre stortingsvedtak.

Hvilke byer er i Viken?

Nr.KommunenavnAntall innbyggere per 1.1.2020
1.Bærum127 731
2.Drammen101 386
3.Asker94 441
4.Lillestrøm85 983

By Ander Shew

Hvordan fungerer trefase? :: Hva er egentlig fylkeskommune?
Nyttige lenker