Hjem > H > Hva Er Korallrev Egentlig?

Hva er korallrev egentlig?

Korallrev er rev (grunner i havet) bygd opp av kalkskjeletter. Disse stammer hovedsakelig fra koralldyr, men også fra andre organismer med kalkskall, som kalkalger.

Les mer

Angående dette, hva består koraller av?

En korall er et bittelite dyr som lever i havet. Kroppen til koralldyret har et hardt skjelett av kalk. Mange koralldyr lever i kolonier og danner korallrev. Et korallrev består av millioner av døde og levende koralldyr. Hvor er det korallrev i Norge? Korallrev finnes langs hele Norskekysten. Disse revene er blant Norges aller mest artsrike naturtyper, og er viktige leveområder for mange fiskeslag.

Hva er spesielt med norske korallrev?

Det er registrert flere enn 800 arter som lever på korallrevene i Norge. Det er funne korallrev langs hele kysten fra Viken til Troms og Finnmark, med unntak av langs sørlandskysten og helt øst i Finnmark. Polyppene bor i kalkskjelettene som danner korallrev. Dette er viktige leveområder for blant annet små krepsdyr. Følgelig, hva ødelegger korallrev? Selv om korallrevene bare funnes på 0,1 prosent av havbunnen, bor 25 prosent av alle marine arter der. Korallrevene kalles derfor for «havets regnskog». Verdens korallrev er imidlertid truet av global oppvarming. Både forsuring og oppvarming tar livet av korallene.

Hvor lever korallrev?

Korallrev finnes fra Nordpolen til Sydpolen, fra havets overflate til adskillige tusen meters dyp. Korallrev i kalde havområder er ganske store og finnes ofte på dypere vann enn tropiske korallrev, som vanligvis ikke befinner seg dypere enn 80 meter. Man kan også spørre hvor ligger verdens største korallrev? Verdens største korallrev

Utenfor den nordøstlige kysten av Australia ligger Great Barrier Reef. Det er et korallrev på hele 348 000 kvadratmeter.

Hvordan går det med korallrevene nå?

På grunn av global oppvarming blir havene varmere og surere. Det gjør at stadig flere korallrev blekner og til slutt dør. Lokal forurensing, masseturisme og fiske med trålere ødelegger også for korallrevene. I løpet av de siste 30 årene har vi mistet halvparten av verdens koraller. Du kan også spørre hva er de største truslene mot korallrev? Det som på sikt kanskje blir den største faren for våre korallrev er havforsuringen. Akkurat som de menneskeskapte klimaendringene skyldes havforsuringen utslippene av CO2 til atmosfæren. Man regner med at rundt en tredjedel av CO2-utslippene er absorbert av havet.

Så, hvordan får de norske korallene næring?

Korallene vil ha en jevn fødetilgang, det finner de i områder med god strøm. De kan spise levende dyreplankton så vel som dødt organisk materiale som fanges fra vannet med tentaklene. Korallene tåler temperaturer mellom 4 og 14 oC, men er vanligst ved 6–9 oC og saltholdighet rundt 35. Nærbilde av korall-polypper.

By O'Mahony Lamunyon

Hvor gamle kan koraller bli? :: Hva er en akse i matte?
Nyttige lenker