Hjem > H > Hva Er Egentlig Obligasjoner?

Hva er egentlig obligasjoner?

En obligasjon er veldig enkelt forklart et gjeldsbrev mellom to parter, der innehaveren av obligasjonen har rett til å motta en fastsatt rente (kupongrente) over en gitt periode, også kalt løpetid, av utstederen. Når perioden utløper må utsteder betale tilbake den lånte kapitalen til innehaver av obligasjonen.

Les mer

I forhold til dette, hvordan fungerer en obligasjon?

Når man kjøper en obligasjon, låner man ut penger til staten eller eventuelt selskapet, som man etter hvert skal få tilbakebetalt med renter. Utstederen av obligasjonen forplikter seg ved utstedelsen til å betale flere beløp til eieren av obligasjonen, på den samme måten man betaler avdrag på lån. Hva er verdien av obligasjonen? Så kort oppsummert: en obligasjons markedsverdi er den neddiskonterte summen av innbetalingene obligasjonen gir (renter + pålydende).

Man kan også spørre hvorfor investere i obligasjoner?

Når du investerer i obligasjoner, kan du som utgangspunkt forvente en mer stabil avkastning enn hvis du investerer i aksjer. Verdien på obligasjoner kan likevel svinge en del, avhengig av obligasjonens løpetid og kredittkvalitet. Hva er kupongrenten? Kupongrente er den pålydende renten på en obligasjon. En obligasjon har angitt et bestemt beløp som utbetales til ihendehaver periodevis, ofte årlig. Dette er kupongrenten. I tillegg er det angitt en sluttutbetaling når obligasjonen utløper.

Hvor kan jeg kjøpe obligasjoner?

Obligasjoner kan kjøpes gjennom en megler eller bank. Den vanligste måten å delta i obligasjonsmarkedet på for privatpersoner er gjennom obligasjonsfond. Tilsvarende, hva er durasjon? Durasjon er den vektede gjennomsnittstiden til forfall på et lån beregnet ut fra nåverdien på fremtidige kontantstrømmer. Durasjon måler prissensitiviteten til en obligasjon med hensyn på endringer i renten.

Ta dette i betraktning, hva betyr verdipapirer?

Verdipapirer er enten fordringer i form av eierandeler i selskap eller omsettelige gjeldspapirer utstedt av et selskap eller offentlig sektor. En aksje er en eierandel i et aksjeselskap (AS) eller allmennaksjeselskap (ASA). Er fond verdipapir? For å forenkle omtaler vi verdipapirfond som fond, men vær klar over at ikke alt som kalles fond er verdipapirfond. Hvert fond har en profesjonell forvalter til å styre investeringene, for å gi deg best mulig avkastning.

I forhold til dette, hva er aksjens pålydende?

Pålydende er den opprinnelige verdien på et verdipapir, for eksempel en aksje eller obligasjon. Markedsverdien av et omsettelig verdipapir vil nesten aldri være lik pålydende.

By Aubyn

Når bør man kjøpe obligasjoner? :: Hva er en muntlig kilde?
Nyttige lenker