Hjem > H > Hvordan Sjekke Luftkvalitet?

Hvordan sjekke luftkvalitet?

Hvis du har mangel på ventilasjon og du mistenker at innemiljøet er for fuktig, vil du kunne sjekke det med et kombinert hygrometer/termometer som måler både luftfuktighet og temperatur.

Les mer

Angående dette, er luftfukter bra?

- Vi anbefaler ikke bruk av luftfuktere, sier rådgiver Rose Lyngra ved Astma- og Allergiforbundet (NAAF) til DinSide. Det er sånn at det som regel er nok fuktighet i norske hjem. Dersom luften kjennes tørr ut, kan det heller være på grunn av større mengder støvpartikler i lufta. Vi anbefaler heller luftrenser. Kan man teste muggsopp? Mycotape DNA er en test for å påvise muggsopp i inneklima. Prøvetakingen kan du enkelt utføre selv ved å ta prøve på en støvete overflate. Etter analyse i vårt laboratorium kan vi ut fra mengder og typer muggsopp i støvet si om det er sannsynlig med fuktskader og muggsoppvekst i nærheten av prøvestedet.

Ta dette i betraktning, hva er tørr inneluft?

"Tørr luft" er en følelse som vanligvis skyldes luftforurensninger og særlig svevestøv med kjemisk last. Ideell luftfuktighet inne er mellom 20% og 40% relativ luftfuktighet og iallfall ikke over 50%. Når det er høyere luftfuktighet ute, blir det tilsvarende høy luftfuktighet inne. Hvordan få tørrere luft? Om vinteren kan det selvsagt være vanskelig å tørke klær ute, men da er det bedre å bruke en kondenstørketrommel enn å la dem henge inne.

  1. En tøyvask avgir gjerne to til tre liter vann på noen få timer.
  2. Du puster ut opptil en halv liter vann mens du sover.
  3. Sette i gang viften en stund før du lager mat.

Hva lager dårlig inneklima?

Støv utenfra (eksos/veistøv/pollen) og ventilasjonsforurensning. Varme. Arkiv, post og pakkerom. Tekstilstøv og bygningsmaterialer. Folk spør også kan radon gi hodepine? De faktorene en er mest sikker på at har direkte negativ virkning, er røyking/passiv røyking, fukt/råte og radon (jf. Folkehelseinstituttet). Dårlig inneklima kan føre til: tretthet, konsentrasjonsvansker, hodepine, hudplager og irritasjon i øyne, nese og hals.

Hva er farlig CO2 nivå?

For mye CO2 i innelufta kan føre til slapphet og konsentrasjonsvansker. Derfor har mange arbeidsplasser montert CO2-målere og valgt å la ventilasjonsanlegget styres i høy grad av CO2-nivået, som helst ikke skal overstige 1000 ppm (parts per million), som er normen til Arbeidstilsynet. I forhold til dette, hva er grensa for maksimalt co2 nivå i klasserommet? Nivået av CO2 måles med ppm (deler per million) og skal i Norge ikke overstige 1000 ppm. Den grenseverdien er det Folkehelseinstituttet som har satt.

Hvor mye er 1000 ppm?

Konsentrasjonen angis vanligvis som ppm (”parts pr million”), mg/m3 luft eller volumprosent (vol%). Et tusen (1000) ppm tilsvarer 0,1 vol% og 1800 mg/m3 for CO2. Denne gassen er normalt tilstede i atmosfæren i konsentrasjoner mellom 300 –500 ppm.

By Levine Stellfox

Hvordan bli god til å tungekysse? :: Hva er et innemiljø?
Nyttige lenker